California Dreamin’ igen…

När det nu har varit mer eller mindre konstant grått sedan jag kom hem från USA i januari börjar saknaden infinna sig. Efter solen, vinrankorna och vännerna i Kalifornien. Med fyra veckor under bältet på nya jobbet är det knappast läge att be om semester. Istället fick det bli en vinkväll med en nyfunnen, likaledes svenskamerikansk, kollega i vinbranchen. Vi hängde på Gaston, den trevliga vinbaren i Gamla Stan, och drack ”amerikanare” på glas. Med en finfin värstingburgare till.

(”Svampen” med en flaska Santa Rita Hills från fantastiska Domaine de la Côte, på Gaston vinbar)

Jag tar tillfället i akt att lyfta fram några av de fantastiska viner som lindrade hemlängtan. Vissa går att få tag på i Sverige genom Gastons direktimport, de ligger inte på webbsidan men det är värt att fråga dem direkt. Vinerna är utvalda av Zvonko ”Svampen” Sokcic som har varit i Napa/Sonoma fler gånger än jag kan räkna. Han är något av en legend i branschen.

De amerikanska vinerna blir i och för sig rätt dyra i Sverige (de är dyra i USA och det ges sällan de sedvanliga rabatterna för att kompensera för transportkostnad). Amerikanska volymviner kan bli billiga i Sverige, tyvärr sällan de finare vinerna. Undantaget är Chateau Montelenas viner och de andra amerikanarna som importeras av Terrific Wines.

LIOCO – härlig chardonnay. Stilfull, inte överekad. Bra syra.

A Simple Machine – jäkligt gott amerikanskt rödpang. Grenache, syrah och carignane från Mendocino County och producenten Folk Machine.

Felicity 2006, en utmärkt ”Napa Cab” (cabernet sauvignon). Påminner om bra bordeaux med lite ålder men med lite, lite mer värme/mognad i frukten. Mycket njutbart.

LOADING..