Jean Paul Brun bubblar!

Kul med bubblor så bra att de kan konkurrera med champagne, i alla fall på ”basnivå”. Förra veckan var det Alsaceproducenten Engels trippeljästa crémant som imponerade.

En ny favorit i Crémant-kategorin kommer från Jean Paul Brun i Beaujolais. Jean Paul, med sitt Terres Dorées, är en väldigt trevlig man som dessutom har varit en av grundstenarna i kvalitetsrevolutionen i Beaujolais. Ekologisk odling och minimalt med manipulation och tillsatser – han gör vin så naturligt han kan. Att JP Bruns Morgon är spännande visste jag, det jag inte visste var att han dessutom gör bubbel!

En Crémant de Bourgogne, Charmes Extra Brut Blanc de Blancs, blev fördrink när jag och skribentkollegan Sofia Ander åt middag med (vin)vänner. Vi var alla överens om att detta är en riktigt, riktigt bra crémant med fin syra, en komplex och charmig doft och vackra bubblor. Den dricker jag gärna igen och importören, Prästgården, har gått med på att lägga in den i BS där den kommer i april. Till dess går den att privatimportera för samma pris, 164 kr ink moms. Värt pengarna.

Ytterligare en flaska från Brun öppnade jag utan att ha läst på – det var nämligen inget torrt, klart bubbel utan ett halvtorrt mousserande med härlig rosa färg och lite lägre alkoholhalt. FRV100 är inte i första hand ämnat för aperitifen eller till ostronen. Det är däremot utmärkt till alla de där sakerna som folk dricker torr champagne till helt i onödan – födelsedagstårtor, jordgubbar, choklad… Det häftiga med bubblet på bara Gamay är produktionsmetoden ”Methode Ancestrale”. Man jäser vinet till 6 procent alkohol och kyler det sedan så jäsningen avstannar. När man har tappat på flaskor får temperaturen gå upp igen och jästen vaknar till liv för att käka upp mer av sockret. Vid ca 7,5 procent alkohol avstannar processen men nu är det bubblor i vinet. I privatimport även det, från Prästgårdens vinhandel för 147 kr.

PS Om privatimport: Varan beställes via Systembolagets tjänst för Privatimport. Ange då Prästgårdens Vinhandel som leverantör och JP Brun Crémant de Bourgogne som dryckens namn eller bara artikelnummer BR-BEAUB1107. Alternativt JP Brun FRV100 och artikelnr BR-BEAUB1106. Leverans sker normalt inom två veckor till ditt Systembolag.

 1. Sofia skriver:

  Konstigt inställning det där. Vin ska alltid vara så billigt som möjligt, medan allt annat får kosta!

 2. Matti skriver:

  Lägg ner skriveriet om bubbel hit och bubbel dit det ena dyrare än det andra. Skriv mer om viner för vanligt folk annars kan det kvitta.

  1. För det första: Hur definierar du ”vanligt folk” Matti och vilken sorts viner dricker ”vanligt folk”? Menar du boxviner under 200 kr? Det har jag förklarat många gånger varför jag inte skriver om. Men om vi frångår principer och långsiktig hållbarhet i vinproduktionen – till ett helt ok billigt vin hittar du säkert utmärkt själv. Om inte, står det massor om det i Metro, Aftonbladet, på andra platser på nätet. Det är ju det fina med webben – man behöver inte läsa det som inte intresserar, det finns alltid andra sidor.

   Jag är specialiserad på bubbel och på viner över 100-lappen (även om jag är rätt återhållsam i prisnivå jämfört med många av mina vinälskande vänner). Jag tror bestämt du har råd med ett bubbel för 140 spänn, frågan är om du har intresse? Har du inte det så vet jag inte varför du spenderar din tid på en vinblogg till att börja med!

Comments are closed.

LOADING..