Tack 2013 – här är 10 vinminnen

Nu när klockan är midnatt i Sverige ska jag strax börja laga nyårsmiddagen här i Utah. Innan dess tar jag några minuter med ett glas LYSANDE österrikiskt vin på druvan Blaufränkisch från producenten Muhr van der Niepoort (eleganta 2010 Spitzerberg, stark rekommendation, ska se om inte de kan få en importör snart…) Några minuter för att se tillbaka på ett fint och spännande 2013.

Här är 10 vinminnen från 2013:

1. Att göra mitt eget vin i Kalifornien. Hårt slit men jag var hellycklig och tror fortfarande att vinmakare kan vara ett framtida yrke för mig. Minns tillexempel känslan av att simma i Zinfandel när jag tappade en hygrometer, eller dofterna när det äntligen började jäsa. Och alla vackra soluppgångar över rader och rader av mogna druvor.

2. Resorna jorden runt. Hjälp så många resdagar det blev under 2013. Fem resor till Frankrike, tre till London och fyra till Kalifornien bland annat. Underbart men slitigt. En vecka i Stockholms skärgård påminde mig om att det finns fantastiska upplevelser på nära håll också…

3. Alla underbara kollegor och vinvänner som jag har träffat eller stärkt banden till under året. Plus: Sociala medier kan faktiskt vara rätt sociala. Instagram: @ericawinetrips, Twitter: @ericasvinkarlek om ni vill bli del av det gänget 🙂

4. Systembolaget som börjar bete sig som en myndighet, stämmer små, entusiastiska (och helt lagliga) vinhandlare, far med osanning, och lämpar över ansvaret för god produktionsetik på andra men säljer superbilliga boxar från riskländer och skyller på marknaden. Det händer mycket bra på kontoret vid Kungsträdgården men de som har koll verkar sitta på inköpsavdelningen, inte på VD-posten.

5. Året började bra med en lång artikel om vinförfalskningar publicerad i tidskriften ICON (deras redaktion är strålande och tidningen är så snygg! Jag var stolt). Även tacksam till alla andra redaktioner som har publicerat mitt material under året, i Sverige, England, USA och Tyskland.

6. Alla vinmakare jorden över som inspirerat mig (och fortsätter inspirera). De förtjänar en egen lista.

7. Kalifornien, kalifornien, kalifornien. Det blev många resor och att det är vackert är ingen nyhet. Däremot tog jag mig äntligen över tröskeln och började hitta massa nya, unga producenter som gjorde vin i ”min” stil (inte fet Napa Cab). Och några klassiker som håller fanan högt (Corison, Chateau Montelena).

8. Kvinnorna i vinbranschen som är både förebilder, kollegor och vänner. Importörer, vinmakare, PR-tjejer, skribenter mm. Ni vet vilka ni är. Jag är tacksam över att ha träffat er. PS. Grabbar, ni är rätt schyssta ni med 😉

9. Debatterna kring vinkvalitet, miljö och produktion. Du får vad du betalar för. Det går att leva på McDonalds men hur bra är det för hälsan, miljön och samhället? Detsamma gäller faktiskt vin.

10. Nytt drömjobb för norskt rederi som håller kvar mig i Skandinavien. Oplanerat! Nu är jag nervös men taggad och hoppas att ni följer med mig på resan (sic) med de lyxiga båtarna. Kanske inte bara här på webben? Vore kanske inte dumt med en Vinkärlek-vinresa medels lyxkryssare i vår…

  1. Tack Martin – ja visst är det en trevlig champagne! Kul att ni gillade den.
    Och tack Torkel – jag är tyvärr otroligt sjösjuk av mig (om jag inte seglar) men som tur är finns det plåster mot sånt. Men biologin är en av de roligaste delarna av vin för mig så lite har jag ärvt!

  2. Gott Nytt År och tack för alla trevliga artiklar under året. Lycka till med båtresandet och hoppas du slipper sjösjukan. Tror du har bra påbrå för din pappa hade inga problem med gungande trålare när vi läste marinbiologi på 1970-talet. Hälsningar till dig och Mamma och Pappa från Torkel i Mariestad.

  3. Gott nytt år, och tack för spännande läsning året som gått! Utgick från din champagnelista, Pierre Peters gick väl hem i sällskapet igår!

Comments are closed.

LOADING..