Julafton

När ni läser det här är det julafton i Sverige. Jag och syrran firar den 24:e även i år när vi är på Manhattan. Utöver den överdekorerade Disneygranen i den minimala lägenheten är det inte mycket julstämning – regn och plusgrader.

Årets julmiddag blir en blandning av svenskt, amerikanskt och vad-vet-jag. Vi tänker göra svartkålssallad med apelsin, brysselkål med pekannötter, lite lax och sill och janssons, och istället för julskinka blir det en helgrillad anka från China Town. Med lite apelsinglasyr passar den utmärkt till julmaten.

Jag har varit på stökiga men välsorterade Warehouse Wine&Spirits på Broadway och hittat en 1997 Chateau Certan från Pomerol i Bordeaux som jag ser fram emot att dricka. Visst blandade jag ihop den med VIEUX Chateau Certan men de ligger ju nästgårds så det borde vara gott. Om inte så hittade jag även lite bourgogne från Nuits-st-George och har en flaska österrikisk blaufränkish från producenten Muhr-van der Niepoort (där Craig Hawkins från sydafrikanska Lammershoek tidigare var vinmakare!). Eftersom vi inte har så mycket söt-salta rätter i år fungerar säkert ett elegant rödvin till. Det skulle annars lätt skära sig till tex inlagd sill.

Och, innan middagen blir det traditionsenligt en flaska champagne. Finns inget bättre än de ädla bubblorna för att få stämningen på rätt köl.

God jul kära vinvänner, hoppas ni njuter gott!

LOADING..