Julstressfri zon

För några år sedan tog jag (och syrran) världens bästa beslut. Vi bestämde oss för att skippa allt vad julstress heter. Vi har hållit löftet sedan dess. Det är faktiskt precis så lätt.

Första steget var att först och främst bara fira vi två. Inte med våra älskade föräldrar. De får skylla sig själv, de har alltid haft ett svårt förhållande till traditionell jul och istället oftast dragit oss på fantastiska resor jorden runt där vi har firat med en färgglad ljusslinga i en palm. Minns fortfarande avokadomackorna och den kritvita stranden i Australien när jag var 10, men syrran och jag var mest lyriska över den svenska marsipangrisen och tomtemössan till neongrön baddräkt. Eftersom föräldrarna blir stressade av jul så får de träffa oss vid andra tillfällen även om vi så klart slår dem en signal på Skype. Likaså resten av tjocka släkten. Om vi däremot har vänner som är kvar i stan på julen får de gärna komma förbi; vi har firat jul med min granne, förstesekreteraren på Sydafrikas ambassad, branschkollegor och någon planlös DJ som var en jäkel på strategispel.

Sedan strök vi klapptvång. Jag köper allt som oftast någonting till syrran, men hittar jag ingenting roligt innan affärerna börjar fyllas upp av stressade, ohövliga människor så får hon tex en väska från Feed eller en get. Bästa presenten jag fick förra året var fem presentkort på vardera 20 minuter nackmassage av henne och ett presentkort på diskning. Inget slöseri, ingen hets. Hur många av dina barndomspresenter minns du idag? Mer än en per jul? Inte jag. Jag lägger pengarna på en eller två roliga presenter till mig själv istället – jag vet ju precis vad jag vill ha!

Efter det rök alla ”måsten”. Vi lagar precis så mycket mat vi vill och har lust med. Ibland blir det allt från hemmagjord korv, rilette och älgköttbullar till min bästa kola och mandelmusslor med hjortronsylt (mat för ett kompani). Ibland blir det Abbassill och knäckebröd med en blandad påse mikrobryggeriöl. Saknar jag Janssons frestelse? Visst, men inte så mycket som jag njuter av att sätta mina prioriteringar själv och vara lugn hela december. En jul när syrran inte tog sig ifrån NYC firade jag själv med en flaska champagne, en bra bok och sushi framför brasan. Vill någon spontaninbjuden gäst ha grisfötter? Då får de ta med det (om jag inte får en stark lust att laga just detta). Det är grundregeln: blir jag negativt stressad så skippar jag, inga undantag.

Sist men inte minst, vi dricker champagne på julafton. En förmiddagspromenad brukar vara trevligt, likaså ett varmt bad, men efter det blir det champagne. Jag lovar, med sprakande brasa och ett gott glas champagne (kanske från min tipslista?) försvinner allra minsta gnutta stress vi mot förmodan har samlat på oss. Och jag mår bra hela vägen in i själen. Visst är det målet med all stress och hets – att julafton ska ha en varmt skimmer av välmående? Då lovar jag, vårt sätt att komma dit är ofantligt mycket mer behagligt. Varför inte testa?

LOADING..