Syrah som jag vill ha den!

Syrah är en av mina favoritdruvor. Inte riktigt lika mycket när den ger syltbomber i Australien under namnet shiraz (även om vissa faktiskt är otroligt läckra trots 16% alkohol!!!). Men desto mer när den är elegant, vitpepprig och underbart körsbärsfruktig i norra Rhonedalen. Även älsklingsproducenter som Mullineux i Sydafrika får fram samma stil, med alkoholnivå mellan 12-13%, fin syra och otroliga lager av dofter från mörka körsbär till peppar till krossad flintasten. Mullineux har ny svensk importör och landar förhoppningsvis snart i beställningssortimentet.

(Anklever utan gavage men med gott samvete på min favorit, Djuret i Gamla Stan)

Häromdagen stiftade jag ny bekantskap med en producent i syrah-druvans ”hemtrakter”, nämligen Domaine Louis Cheze från byn Limony. Toppengott! Vi provade en vertikal (flera årgångar) på Cheze: ”Ro-Rée” från Saint-Joseph och ”Belle Demoiselle” från Côte Roti. Båda helt underbara i respektive prisklass. De är fullt njutbara att dricka idag med . Ro-Rée (Nr 2887, 149 kr) har en härlig, pepprig, rökig ton, få, lena tanniner och elegant syra. Av de två tillgängliga årgångarna föredrar jag 2012 med sin mjuka rosépeppar och intensiva frukt över 2011 men alla är bra och 2010 (ej tillgänglig) är lysande.

(Surstek på dovhjort på Restaurang Djuret – utmärkt till Saint Joseph)

Belle Demoiselle från Côte Roti (”den brända sidan”) är ett steg upp, mer komplex och lite djupare men i samma stil. Ytterst drickbar som ung men med några år på nacken får den fina årgången 2009 toner av läder och tobak som jag älskar. 2011 som är tillfälligt tillgänglig på SB (Nr 96110, 349 kr) har en kryddigare, köttigare och lite kraftigare stil än de andra årgångarna. Det är riktigt, riktigt gott och det är provningar som denna som får mig att ifrågasätta varför vi måste spotta hela tiden. Jag vill bara sitta ned med Djurets fina kötträtter, en flaska, en god vän och snacka mig igenom den mörka eftermiddagen. Njutning!

PS För den som är intresserad satt Louis Jadots röda bourgogne som en smäck till kalkonen på thanksgiving, bättre än väntat faktiskt. Med lite luft fick vinet vingar!

LOADING..