Thanksgiving – vin till kalkon

Idag är det amerikansk Thanksgiving, med allt vad det innebär av kalkon, tranbär och söta tillbehör en masse. Pumpapaj, ”stuffing” med bröd och örter, diverse sallader och ”jello-salad” (jello, burkfrukt och majonäs. Aldrig blivit någon hit i det Landinska hemmet). Min familj är lite väl långt borta för att fira med dem, de har middagar i NYC respektive Utah, men mina amerikanska grannar har en jättekalkon inbaxad i ugnen så vi ska fira gemensamt. ”Fira” på Thanksgiving betyder: 1. laga mat hela dagen 2. äta mat hela eftermiddagen/kvällen 3. paltkoma på soffan, allt som oftast framför amerikansk fotboll på tv…

Jag fick självklart ansvaret att hitta passande viner.

Det finns en standardmatchning på Thanksgiving – Pinot Noir. Vinerna är lätta och utan tanniner vilket fungerar med det ljusa kalkonköttet, och syran i druvan passar bra till den syrliga tranbärssåsen. Om man har sötare tillbehör som dominerar kan det vara bra med en Pinot Noir som har fått mycket sol, tillexempel i Kalifornien eller Oregon. Idag ska vi ha mycket kål till och jag är sugen på att testa en prisvärd fransk favorit, Couvent des Jacobins (119 kr, på hyllorna) från Louis Jadot.

Den kommer säkert passa till kalkonen, men kanske är den för torr och elegant till mitt favorittillbehör -rostad brysselkål med lönnsirap och tranbär. Jag tar med några olika flaskor i reserv och rapporterar ikväll.

LOADING..