MittKök – mina bästa tips!

Vad anbefaller (vin)mässor: det är kul att prova produkter, men för undertecknad finns andra, mindre och bättre tillfällen till att lägga all energi på att leta nya viner att rekommendera. Däremot är det ett utmärkt tillfälle att hälsa på producenter, importörer och kanske testa någon ny årgång, få lite inspiration. Igår provade jag bara champagne (skräll) och hälsade på så många influgna vinmakare som jag hann innan det blev fullt med folk. Här är några av de trevligaste som du inte får missa om du åker till MittKök i helgen.

Snyggast på mässan, som alltid: Ann Burgaz som driver importören the Wineagency (arrangörerna av SpeedTasting) och Marilisa Allegrini, en elegant norditalienskt pärla mitt i det svenska gråvädret. Här inför provning av Allegrinis viner inklusive prestigevinerna La Poja och La Grola.

Fick ett bra snack med Rodolphe Peters som driver Champagne Pierre Peters. Vi pratade om varför det är så mycket lägre pris på hans champagner i Sverige jämfört med te.x. USA. Det är lite invecklat men det räcker kanske att veta att det är enormt fin pris/prestanda på champagnerna här. Speciellt hans Cuvée de Reserve på magnumflaska som är ett ännu bättre vin än den vanliga flaskan! Hett tips till nyår.

Snygga, stora montrar på mässan!

Raymond är ny exportchef på Champagne Palmer & Co. Jag har träffat honom runt om i Europa på olika tillställningar när han jobbade på Ayala. I hans nya portfölj måste jag rekommendera Palmers rosé!

Vinmakaren Nicola på San Polo är jättetrevlig men lite blyg när han ska le för kameran. Vi träffades i våras när jag reste runt Toskana. Om du pratar italienska (eller engelska för den delen), gå och snacka med honom idag! I bakgrunden, SpeedTasting i full gång.

Gunilla Hultgren-Karell från Allt om Mat pratar om vin&mat-matchning på MittKök.

Domingos Soares Franco och hans bror fick årets Gyllene Glaset av Allt om Mat i år. De gör storsäljaren Periquita – en av de få boxar jag har skrivit (positivt) om.

Om ni åker till MittKök idag måste ni hälsa på Andreas på Tryffelsvinet. Vi läste på Grythyttan ihop och det är en riktigt trevlig kille med bra viner i portföljen. Han är dessutom aktiv i sociala medier och har bra kontakt med många vin- och matbloggare vilket är ovanligt och kul!

Sorry för trist bild men jag ville nämna den otroligt bra lunchprovning som organiserades av  importören Johan Lidby med chablisproducenten Jean-Marc Brocard. Otrolig palett med viner till nästan skrattretande låga priser för kvalitetschablis. Gå förbi deras monter och be att få prova så många som möjligt (säg att jag har skickat er via bloggen) så får ni se hur en druva (chardonnay) från en liten by (Chablis) kan bli SÅ olika bara beroende på vilken kulle den växer på!!

Hoppas ni som åker ut får en bra dag! Och kom ihåg, även om det betyder att ni måste slipa på engelskan/franskan/italienskan – viner kan ni prova när som helst, och gör det gärna här också men passa på att lära känna vinmakare, producenter och importörer. De är nyckeln till den underbara vinvärlden.

 

 

LOADING..