Champagne Jacquesson – yea baby!

Ok, jag saknar fortfarande Sonoma men dagen idag gick inte av för hackor. Jag är reseledare för en liten gruppresa via resebyrån Select och Svenska Dagbladet – nio personer som under tre dagar ska besöka några av de bästa ställena i Champagne.

Det händer faktisktatt jag blir liiiite blasé på allt resande och alla vingårdar jag ser. Hemskt, jag vet. Men man har liksom sett vinerier i alla dess former. Men så träffade vi den underbare, genuine vinmakaren och vingårdsägaren Jean-Hervé Chiquet på Champagne Jacquesson. Deras vineri ser ut precis så som jag skulle vilja att mitt vineri ser ut en dag; helt perfekt med alla charmiga pressar och stora ekliggare. Samtidigt ypperligt rent och snyggt och välorganiserat. Det formligen lyste yrkesstolthet kring de bredaxlade karlarna som jobbade med pressarna. I vingården gick förmannen igenom klasarna en och en och gav ogillande grymtanden om en av skördearbetarna hade slängt med klasar som inte höll måttet. En och en!! Helt otroligt. Det blev inte värre av att ägaren själv var genuint trevlig, passionerad och naturlig, att vinerna är av högsta kvalitet (lysande, faktiskt!) och att vi fick käka lunch med skördearbetarna och ägarens mamma. Dillkött, typ (blanquette de veau på franska) med utmärkta viner till – bland annat en Pommard 2005. De dricker bra, skördearbetarna. Trodde nästan vi skulle förlora vår norska deltagare – hon ville börja jobba där.

Börja med att testa deras bascuvée 736 (från januari 737) som håller måttet hos en årgångschampagne. Utmärkt syra och komplexitet. Tack vare de fina, rena, individuellt inspekterade druvorna och herrarna vid pressen 🙂

 

LOADING..