Corison Corazon

Mellan vändor i vineriet och en fantastisk vända i vingårdarna för att smaka på druvor hann jag med ett vingårdsbesök hos en av mina hjältar. Hjältinnor, snarare. Cathy Corison var en av Kaliforniens första kvinnliga vinmakare och när hon började, 1975, fick hon höra att kvinnor inte kunde bli vinmakare. Det ignorerade hon och vi är tacksamma för det idag, när kvinnliga vinmakare finns över hela världen (även om de fortfarande är en minoritet). Det kan inte ha varit lätt…

Hur som helst hamnade jag hos henne tack vare en flaska delad med kalifornienexperten Michel Jamais. Han gav mig många goda råd när jag började skriva och har även delat med sig av en del av sin enorma kunskap kring Kaliforniska viner. Samt även en fantastisk flaska Corison Kronos från 1998 (tror jag) som fick mig att omvärdera Napa. Precis så elegant och nyanserad som lysande cabernet sauvignon blir när den är som bäst.

Cathy grundade sin vingård på 80-talet och har en av de äldsta odlingarna cabernet sauvignon i Napa – Kronos. Hennes viner är i nästan samma prisklass som Chateau Montelena – runt 80 dollar för vanlig cab och runt 130 dollar för hennes estate cabernet från lilla Kronos som hon äger och odlar ekologiskt.

Att prata med Cathy, en ljuvligt lugn och klart närvarande kvinna, ger lite balans till det mer industrialiserade eller skapande vinmakandet som är så stort i Napa och Kalifornien i övrigt. Hon förstår inte varför man låter druvorna bli så mogna att man måste tillsätta syra, eller varför man vill ha så mycket eksmak att man tillsätter ekpulver. En kvinna av min egen övertygelse.

Vinerna då? Klassisk, fantastisk cabernet sauvignon som åldras med värdighet. Ingenting överextraherat, inga alkoholsmockor. Bara elegant, personligt, drickbart och njutbart oavsett årgång. Fin frukt men ännu finare dofter med tiden och en vacker tanninstruktur. Dags att vi får några fler flaskor till Sverige. Trots priset. Klart värt.

(Snodde med mig lite druvor som hängde kvar på rankorna i Kronos – man lär sig mycket av att smaka på druvor. Hade ev. inte hunnit med lunch heller…Bilgodis?)

LOADING..