Brix&temp

Idag fick jag på min lott att göra rutinen ”brix&temp”. Det innebär att man går förbi alla jäsande tankar vin, tar ett prov, mäter temperatur och sockerhalt. Om temperaturen blir för hög tappar man vissa smak- och doftämnen och om den blir för låg kan jäsningen stanna av (eller så faller den just eftersom den temperaturalstrande jäsningen HAR stannat av). Brix, en indikation på sockerhalten i musten, ska sjunka i lagom takt. Låååång fin, jämn jäsning ger kvalitet, men samtidigt behöver man på en större vingård hålla en viss takt eftersom nya druvor kommer hela tiden och mängden tankar är begränsad.

(Min bag-in-box är större än din!)

Jag var fanimejen lysande på denna rutin. Rent och städat lämnade jag det efter mig också. Tills…

Proverna ska tillbaka till tanken vilket man gör genom att klättra upp 10 meter och hälla tillbaka dem uppifrån. Med en hand försökte jag öppna det tunga locket och hälla tillbaka två liter druvsaft i en tank. Men andra balanserade jag korgen med alla superdyra mätare och termometrar. På handleden hängde en sprayflaska med etanol (desinficering). Ja, ni kan gissa vad som hände. Flaskan lossade, jag försökte fånga den, hade inga händer lediga och tippade hela korgen upp och ned. Jag har nu rekordet i att paja flest hygrometrar på kortast tid. Min syster säger att den här bloggen får mig att verka klart okoordinerad men ärligt talat, det är rätt mycket grejer som kan gå fel, jag är inte ensam…. Men ändå, det var skämsmössa hela dagen och jag gömde mig bakom druvlådor varje gång vår vinmakare eller assisterande vinmakare gick förbi.

Nåja, det positiva är att min tunna fortfarande jäser och nu är nere i 1,5 brix med bra fart och ren doft. Alltid något.

 

 

LOADING..