Chateau Montelena

För över 30 år sedan, 1976, chockades vinvärlden av att amerikanska viner slog franska slott i en blindprovning. The Judgement of Paris finns, utöver den förenklade charmiga filmen Bottle Shock (på svenska: Gyllene druvor från Montelena), beskrivet i en bok av George Taber. Mycket bra läsning för den som är intresserad av utvecklingen av Napas vinindustri. Jim Barrett gjorde vinet som vann i den vita kategorin. En chardonnay från Chateau Montelena.

Jag har tjatat på er att ni måste se filmen. Nu har jag en anledning till – Bo Barrett, sonen till Jim Barrett. Killen som i filmen får vara en ung, snygg hippie utan planer i livet var i verkligheten en ung, snygg hippie med massor av planer i livet (som främst involverade skidåkning, dykning och flygplan, men ändå). Nu är han en några år äldre, fortfarande rätt snygg, man som räknas som en av nyckelpersonerna i Napas vinindustri. Lite som att prata med levande historia…

Idag träffade jag Bo Barrett för en intervju för sajten WineSearcher.com (länk kommer när den är publicerad). Klart kul. Men mest glad blev jag över hur fantastiskt bra vinerna är. Speciellt deras prestigevin, Chateau Montelena Estate Cabernet Sauvignon. Jag testade årgångarna 2005, 2006, 2007 och 2009. Alla helt ljuvliga. Dyra, visst, för dyra för mig. Men det här är vin i absolut världsklass. Perfekta tanniner. Balans. Syra. Potential att åldras. Lagom mycket ek. Allt det jag saknar i högpoängsviner från Napa. Underbart.

Deras vanliga chardonnay och cabernet sauvignon är mycket bra viner även de, om än dyra som allt från trakten, men alla tre är billigare i Sverige än på vingården!

Imorgon vill jag tillbaka till vineriet, det är bara några dagar kvar nu. Ångest!

 

LOADING..