Barrel down

Mitt vin är på fat! Efter allt slit med den handvevade pressen var det riktigt roligt att smaka på juicen som nu nästan är vin. Det har runt 12 procent alkohol hittills och en hel del socker kvar att jäsa klart för att det ska bli ett torrt vin, men jag tyckte det räckte med tanniner och färg så vinet pressades (tanniner och färg sitter ju i skalet på druvan). Efter att karet med musten hade fått stå och vila ett dygn så den tyngsta jästfällningen och lite medföljande kärnor kunde sjunka till botten var det dags att tappa vinet på ekfat. Jag använde tyngdlagen till min fördel och slapp pumpa. De här gamla faten blir inte slutförvaring för vinet men en första viloplats medan det jäser torrt, vilket kan ta ett tag. Det krävs ett visst handlag för att inte spilla vin när det kommer med full fart. Det är rätt svårt att se när tunnan är full och man måste bryta flödet. Som ni ser på färgen på tunnan kan vi lite kort säga att det är ett handlag jag saknar. Mina kläder såg om möjligt ännu värre ut. ”Spelar du in en skräckfilm?” var dagens vanligaste kommentar. Dryga jäklar.

Men nu är det klart. Mitt vin ligger på fat och vilar. Det känns helt underbart. Eventuellt sjöng jag en vaggvisa för det när vi körde in fatet i källarvalvet. På svenska.

Det är inte så att faran är över än men den stora delen av jäsningen är avklarad, nästan förvånansvärt smärtfritt med tanke på riskerna jag tog med att inte mata jästen. Däremot blev det inte ett helt fat utan bara kanske 80-90 procent av ett. Därför har jag funderat på vad jag ska blanda med. Hittade ett UTMÄRKT tillskott till vinet som jag berättar mer om framöver. Från 130-åriga vinstockar. Dessutom måste ni ju få veta hur det går för portvinet. Men mer om detta under veckan. Nu ska jag göra som vinet och ta det lite lugnt. Imorgon kommer nya druvor in till gården…

 

 

  1. Torkel skriver:

    Hej Erica! Jätteroligt att följa din väg mot att bli en vinmakare. Även om jag verkligen inte trodde att det var något man snabbt fixade så blir hantverket och alla beslut väldigt tydliga här i din blogg. Spännande att varje kväll kika in och se vad som hänt. Hälsa Mamma och Pappa vid tillfälle. Hälsningar från Torkel i Mariestad.

Comments are closed.

LOADING..