Huvudvärk och reflektioner om vinproduktion

Livet handlar om att utvecklas. Jag har alltid haft starka åsikter men är öppen för att ompröva dem dagligen. Antingen fortsätter jag sedan i samma tankebana, putsar lite på hörnen, stärker min uppfattning eller vänder den helt upp och ned. Är det stora, viktiga frågor ger processen garanterat huvudvärk.

Jag har haft huvudvärk sedan första dagen i vineriet.

Mycket har att göra med de långa konversationer jag har med vår vinmakare Zach, som är ovanligt uppriktig både för att vara amerikan (fördom, jag vet, men jag är ändå uppväxt här…) och för att representera en större vingård. Men han får mig att se vinvärlden på nytt sätt.

Som de flesta vinmakare i Napa och Sonoma gick Zach Long på UC Davies, ett universitet känt för att lära ut vinmakande med alla tekniska metoder som finns (samt om man ska vara taskig, vinmakande efter ”recept”). Han har jobbat på mellanstora till stora gårdar som Margaux, Girard, Kunde och Ravenswood men även gjort vin på ”mitt” sätt. Han gör ett eget vin, Jonas, där allt sker för hand och jäsningen är spontan. Hans hjärtevin. När han driver Kunde är det med en blandning av känsla och teknik – de använder samma tillsatser som nästan alla viner vi får från nya världen (och en hel del av de från Italien, Frankrike, Spanien…). Samtidigt sitter han inte bakom en dator och läser provresultat utan han smakar på vinerna och känner efter vad de behöver och vad man kan skippa. Och han skippar nog en hel del som var standard på Kunde förut.

Att lista allt Zach har fått mig att tänka igenom på en vecka skulle ge spaltmeter. Men det viktigaste är nog inställningen till den här sortens vinmakande. Det går inte att göra allt för hand och med hög risk (ni minns jästmaten?) när man ska producera 1,3 miljoner flaskor för sitt eget varumärke och kanske en miljon till som går under ”private label”. När Costco, TraderJoe’s och Systembolaget beställer ett vin måste det finnas volym och kvaliteten måste vara jämn i hela leveransen. Stilen ska passa en större mängd konsumenter. Måste det nödvändigtvis bli dåligt? Absolut inte. Är vinet något mindre personligt? Javisst. Skulle han göra allt på känsla, utan tillsatser om han kunde? Säkert, men det kräver de bästa druvorna från gamla stockar och svalare klimat och det har man inte råd med för över 2 miljoner flaskor vin från varma Kalifornien som dessutom ska passa in i sitt prissegment.

Det Zach verkligen fick mig att inse var vilken ära det är i att göra vad han gör. De har tagit en familjeägd vingård, Kunde, på väg att gå under och vänt det till någonting som går med vinst och därigenom kan stanna i familjens ägo (Vintage Wine Estates är nu delägare i varumärket men äger inte familjen Kundes 750 hektar mark). Han har kunnat lyfta vinkvaliteten, varumärket och lönsamheten. Han har gett jobb till en handfull unga, driftiga vinmakarassistenter i vineriet och räddat den trygga, familjära anställningen för flera dussin andra i vingården och vineriet. Det är någonting att vara stolt över. Riktigt stolt. Som Zach själv säger ”vi har lyckats hålla en gård kvar i en familj, och dem och de anställda borta från djävulens klor”. Med ”djävulen” menar han jättekonglomerat som Constellation Brands och Diageo som gärna sveper in och plockar upp stora vingårdar i distress…

Visst kommer jag sannolikt fortsätta föredra hantverksmässigt gjorda viner från små producenter, men jag har en helt ny respekt för dessa mellanstora vingårdar och tänker aldrig igen fnysa åt en påse vinsyra utan att förstå varför den är där. Utom om jag ser påsen i ett vineri i Tyskland. Då får jag nog huvudvärk igen…

 

 

  1. Härligt med nya insikter.
    Det som gäller Zach kan nog utan större risk appliceras på de flesta av världens vinmakare.

    1. Ja visst är det?!
      Flera delar kan jag hålla med om, och den stora majoriteten av vinmakare utför ett riktigt hedervärt yrke. Däremot finns det många vinmakarinställningar och inte alla strävar efter kvalitet eller jobbar speciellt lika. Så jag är nog inte helt säker på precis vad som kan appliceras på de flesta av världens vinmakare.

Comments are closed.

LOADING..