Ooops…

Ibland undrar man om universum vill styra lite. Eller driver med en.

Igår gick jag med på att mata en av mina två tunnor som jäser med full fart, för att inte riskera att förlora allt. Det är ju inte mina druvor. Det kändes ok även om det hade varit skönt att klara sig utan.

Vi skulle bestämma oss helt när de nådde ”sockerhalten” 15 brix, vilket skulle betyda att nästan hälften av sockret hade omvandlats till alkohol. Efter det stadiet är det farligt att tillsätta jästmat för om jästsvamparna redan är stressade (av den stigande alkoholhalten, den sjunkande sockerhalten, av avsaknaden av syre vid botten och kanske den sjunkande temperaturen) kan de ha börjat leta efter en annan källa till bränsle. Som min vinmakare Zach säger: ”they might have moved on from dinner to dessert and if you feed them more dinner they won’t eat it”. Då blir jästmaten liggande och tillgänglig för skadliga bakterier att mumsa på och explodera.

Så som sagt, jag mätte min brix. I svindyr maskin; det kändes säkrare än de low-tech hygrometrarna som man snurrar i musten annars. Hygrometern visade nämligen 14.5 brix igår kväll. Och det var fest på gården, grillparty för Kundes vinklubbsmedlemmar och vintrampartävling. Vinmakarens familj var där och när jag som bäst höll på och hade ångest över druvorna höll han tal för 70 pers. Inte direkt så man går och stör för att få veta om jag har gjort nybörjarfel med hygrometern igen. Så snabbt kunde den ju inte gå från 19 till 14.5? Lika bra att köra proven i maskin för att vara säker. Score, 16,3 brix! Ingen fara, vi kunde vänta till morgondagen, jag skulle inte störa mitt i festligheterna.

(Mannen som vinkar är Jeff Kunde)

Bara det att maskinen inte kan mäta brix när musten jäser. Kolsyran stör ljuset. Så när vinmakaren Zach kom tillbaka till lunch idag mätte vi tillsammans. 10 brix!!! För sent för jästmat…

Vintrampartävling

På ett sätt har jag fått som jag ville. Det blir naturligaste möjliga vinmakande. Samtidigt har jag skapat en risk för två ton druvor som inte är mina, till ett värde av säkert 4000 USD. Går det rätt kanske vi får ett kul vin med nya sensoriska egenskaper. Går det fel kommer det i ett par år finnas ”jobbiga” tunnor med mitt namn på dem, som kommer att hatas av alla som jobbar i vineriet. Ooops.

Jag ska nog lufta lite extra imorgon… och lära mig att störa Zach oavsett omständigheter.

LOADING..