Druvorna är inne!

Jag har varit lite orolig över sockerhalterna här i år. Kalifornien är varmt och soligt oavsett år men i år har mognaden gått ovanligt snabbt. Resultatet är att sockerhalterna (som ger alkoholen) ökar snabbt men smakspektrat inte riktigt hinner hela vägen fram. För hög sockerhalt gör det svårt med ett mer lätthänt vinmakande eftersom jästen inte hinner jäsa torrt innan den dör av alkoholen eller av att maten, tillgängligt kväve, är för lågt. Ska man vänta, och riskera alkoholnivåer på 16 procent, eller ska man skörda och kanske få lite strävare tanniner och lite mindre komplexitet än idealfallet?

Jag valde att skörda.

Imorse, klockan 07.00, hämtade vinmakaren några hakknivar, små backar och en praktikant och skickade upp oss på berget. Det är verkligen fantastisk utsikt från ”mina” rader petit sirah. Speciellt på morgonen och på kvällen när ljuset är mjukare. Det är helt stilla. Två hökar cirkulerar – de jagar hare. Några bin surrar kring de saftiga klasarna. Tunga, mogna, friska. Verkligen skillnad mot skörden i Rhônedalen förra året (se min artikel i nya numret Allt om Vin, ute den här veckan, läs gärna!). I Rhône fick vi sortera druvorna noggrant för att inte få med röta, mögel, insekter eller på annat sätt angripna druvor. Här var det bara några få som hade blivit fågelmat och behövde klippas bort.

Nu står druvorna i kylrummet tills ”de-stemmern” (maskinen som lossar druvorna från klasen) är ledig. Jag är ansvarig för de två petit sirah-lådorna från Sierra också även om de inte är ”mitt” vin.  De har precis flyttats ut i solen för att värmas upp – vi ska se om det går att få till en spontan jäsning ändå.

Ikväll ska jag hitta mig en bar och se vad man kan få höra för lokalt skvaller. Jag älskar verkligen att vara här…

LOADING..