Första skoldagen

Första dagen i första klass. Nåja, kanske inte helt, men det kändes så. Både i maggropen när jag gick till vineriet klockan 07.30 imorse för att träffa mina nya kollegor och hela dagen när jag lärde mig tusen saker som aldrig stod i mina kursböcker. Precis som en sjuåring som kommer hem efter den där första dagen har jag så mycket att berätta att jag exploderar. Till skillnad från sjuåringen kommer jag inte göra det. Ni skulle bli tokiga på mig.

För att jag skulle ha någonting att börja med omgående fanns det två stora plastlådor (3/4 ton druvor styck) med petit sirah från Sierra Foothills i kylrummet. Druvorna behövdes röras runt (sk ”punch down”), och det gjorde jag med händerna. Härligt. Som sagt, manikyren förra veckan var sista gången på ett tag mina naglar var snygga – jäklar vad färgen sätter sig hårt! När jag hade lärt mig hur man gör analyser på druvmusten var det bara att konstatera att detta inte var ”mina” druvor. De hade på TOK för hög sockerhalt (tillräckligt för att få en alkoholhalt på 16.5%!!), för låg syra och inte världens bästa balans. Med klassiskt Kaliforniskt vinmakande går de absolut att använda. Saftiga och härliga. Man tillsätter syra, häller på lite vatten, tillsätter jäst och jästmat… Voilà! Men även om det är så man gör vin i Kalifornien så går det emot den sortens vinmakande som ger de viner jag verkligen älskar.

Vinmakaren på Kunde, Zack, är helt fantastisk. Han svarar på tusen frågor men lika ofta säger han ”vad tror du själv?”, ”vad tycker du själv?” och sedan ”varför?” Tala om bästa sättet att lära sig.

Han tycker nog jag är lite galen som vill testa spontanjäsning och inte tillsätta jästmat, eller syra, eller vatten. Eventuellt är det svårt här, och kanske omöjligt i år (när syrorna är låga och alkoholpotentialen är hög vilket gör mer naturligt vinmakande mer riskfyllt). Men jag måste få testa det i första hand; det är ju vad jag talar för så ofta.

Vi hittade några rader petit sirah här på gården som har bättre syra och lägre alkohol. Fortfarande mycket mogen petit sirah, men det kan bli bra. Kan berätta att druvorna har världens vackraste utsikt över dalen. För att komma dit kör jag förbi boxningsringen från filmen Gyllene Druvor från Montelena (Bottle Shock, se den!) Imorgon bitti går vi dit och skördar, jag berättar hur det går.

Kram till alla från Sunny California!

LOADING..