Nedräkning

Såhär två dagar innan jag åker till USA för att göra vin för första gången i mitt liv finns det massor jag borde göra. Jag borde läsa på om de tekniska detaljerna kring vinmakande. Kring brettanomyces och spontan jäsning och svavel. Jag borde se till att mina kängor klarar trycket från 100 kiloslådor med druvor, om nu min fot skulle hamna under en sådan. Jag borde… faktiskt är det enda en blivande vinmakare borde göra just nu att knata runt i en vingård, smaka på druvorna, oroa sig om vädret och försöka bestämma när ”rätt” tillfälle är att skörda. Läs gärna min artikel i nästa Allt om Vin om det; jag spenderade skörden år 2012 i Rhone.

Men jag kommer till vingården i Sonoma mitt i skörden och måste istället hoppas att mina druvor inte har blivit övermogna. Jag vill inte att de ska tappa den fina syran och istället producerat massor av socker som blir till höga alkoholnivåer under jäsningen. Vilket de flesta vinmakare oroar sig för om de föredrar syra över hög alkoholhalt.

Men jag är inte i Kalifornien än. Så istället går jag fram och tillbaka i min lägenhet, målar naglarna (sista gången händerna är snygga på ett par månader – vet ni hur illa petite sirah färgar??) och funderar på hur många kilo min väska väger. Kan inte koncentrera mig för fem öre men har fyra artiklar som måste till olika redaktörer. Och eftersom Jamie Goodes bok The Science of Wine följer med på flyget kanske jag hinner lära mig allt jag behöver om svavelnivåer ändå.

På tisdag bär det av. Jag kan knappt bärga mig.

LOADING..