Skörden har börjat!

I Frankrike ligger skörden efter – upp till tre veckor senare än vanligt börjar de flesta vingårdarna skörda i år. Det betyder att Champagne kommer att vara mitt i skörden när jag reser dit med en grupp via SvD Accent/Select i oktober. Kan bli lite svårare än tänkt för de små producenterna att hänga avslappnat med oss, men samtidigt betyder det att vi får möjlighet att se vinerierna ”in action”.

Första chardonnaydruvorna i Sonoma.

I Napa och Sonoma, där jag just var, är skörden redan igång. Hos liten som hos stor. På Girards moderna vineri kom backarna med chardonnay in genom dörren när vi stod och pratade. På Gallos ena jätteanläggning tömdes de enorma lastbilarnas druvlast genom att spola vatten på dem. Att det vattnet sedan följer med druvmusten och ger lite extra volym verkade ingen bry sig om, och vår kunniga guide blev faktiskt lite fundersam när jag undrade vad som var maxgränsen för vattentillsats i vin i Napa/Sonoma (i Europa är det nästan alltid helt förbjudet).

Gallos supermoderna vineri. Ingenting som får mitt romantiska vinälskarhjärta att bulta, men ändå rätt imponerande. Den här är hälften så stor som ett av deras två andra… Det blir några miljoner liter vin!!!

Inga handplockade små backar här inte! Dessa druvor får inte direkt omsorgsfull hantering, men det är så här man gör bulkvin. Rent och korrekt blir det säkert men lite själlöst i mina ögon.

Såhär såg det ut där jag skördade förra året. Lite mer hantverk, lite mer känsla. Lite mer min grej. Hoppas jag får handskörda på Kunde

LOADING..