Förvånad i Champagne

Ett snabbt stopp till innan jag kommer hem en vecka – i mitt favoritdistrikt: Champagne. Vi fick en rejäl genomgång av ett av de få champagnehus jag verkligen gillar, nämligen Champagne Louis Roederer. Till skillnad från rätt många andra (nämner inga namn *host*moet*host) håller deras standardchampagne Brut Premier strålande kvalitet och prestigechampagnen Cristal är riktigt läcker. Kvaliteten på druvorna är som alltid nyckel men även dominansen av pinot noir som ger fyllighet samt den skarpa syran som kommer från att vinerna nästan aldrig genomgår malolaktisk jäsning.

Vi åt middag med Roederers chefsvinmakare, Jean-Baptiste Lecaillon. Det blev en trevlig kväll med långa samtal om allt möjligt. Det som förvånade mig mest var hans positiva inställning till biodynamisk odling, vilket är klart mindre vanligt bland väletablerade, något större producenter. Roederer har mer än 60 hektar under biodynamisk odling varav det mesta går till att göra lyxcuvéen Cristal. Efter köpet av den biodynamiska producenten Leclerc Briant blev de den största biodynamiska producenten i Champagne!! Jean Baptiste är vetenskapligt skolad och har doktorerat så vi diskuterade krocken mellan vetenskapens behov på bevis och att förstå med biodynamikens mer oförklarliga element.

Men Jean Baptiste hade gjort massor av blinda tester i flera år, mellan biodynamiskt odlade druvor, ekologiskt odlade druvor och konventionellt odlade druvor. De biodynamiska hade konstant bättre kvalitet så därför flyttade de över odlingen av de bästa platserna till biodynamisk odling. Däremot har de inte ändrat alla vingårdarna – längre ned på sluttningarna eller i nordläge är det fuktigare och svalare och därmed större risk för röta så han vill ha möjlighet att spraya vanliga bekämpningsmedel om än i minsta möjliga dos. När vi pratade om krocken mellan vetenskap och biodynamik förstår han hur den biodynamiska fokusen på kvaliteten och luftigheten i själva jorden kan ge bättre druvor, likaså att vissa aktiviteter gör att rötterna söker sig längre ned vilket ökar kvalitet även det. Men precis som jag ställer han sig vetenskapligt frågande till de homeopatiska sprayerna men han var ändå helt övertygad om att de fungerade – det såg han i vingården!

(Bilden är från dagen efter när vi besökte vingårdar i Ay med Roederers ägare och VD Frederic Rouzaud)

Jag blev riktigt imponerad på Roederer, både av de som jobbar där och av vinerna. Några gamla årgångar Cristal var en genuin njutning som jag bara önskar att jag hade råd att uppleva oftare. 1995 Cristal Rosé var en dröm! Som tur är gillar jag ”vanliga” Brut Premier också, den ligger ju i en mer överkomlig prisklass… Och när jag åker till USA igen nästa vecka kan en flaska eller två av Roederer Estate, odlat i svala, dimmiga Anderson Valley, slinka ned. Fruktigare men ändå riktigt bra med fin syra. Och samma proffsiga vinmakare.

Tänk. Champagne, vetenskap och diskussioner om livets mer oförklarliga sidor på en gång, med intressanta människor. Inte underligt att man blir lycklig av det här jobbet…

PS Vi fick också en unik förhandstitt på Cristal 2006. Yppig, generöst mjuk frukt genomskuren av en läcker syra. En årgång att dricka tidigt skulle jag säga. Släpps i december.

LOADING..