California Dreamin’

Sommaren känns långt ifrån slut men ändå tänker jag på hösten. Nästan längtar. I år ska jag nämligen skörda vin i Napa och Sonoma för att göra mitt eget vin. Det är ingenting jag tjänar pengar på utan del av en artikelserie i Allt om Vin. Det var en vingårdsägare som erbjöd mig att gå i hans skor en säsong. Det är nämligen en sak att springa på mässor och provningar, smaka, spotta och häva ur sig någonting som ”de borde ha skördat en vecka tidigare” eller ”det hade varit roligare med vildjäst”. Det är en helt annan sak att stå och nervöst titta efter regn, hagel och brännande sol medan skördeteamet går på timlön och trampar i väntan på rätt tillfälle att plocka de ädla druvorna. Eller att riskera att en vintank inte kommer igång och jäser på egen hand och riskerar att bli dålig. Eller tusen andra beslut som en vinmakare måste ta.

Jag skördade i Rhonedalen förra året, hos Domaine Duseigneur. Artikeln från den skörden kommer i höst i Allt om Vin. Men att göra ett helt eget vin från början till slut, fatta alla beslut, göra alla fel… det är en helt ny utmaning! Förhoppningsvis kan jag få er hjälp och råd på vägen.

Just nu försöker jag välja vilka druvor jag vill använda. Vingården blir Girard Winery i Napa. Pat, som bjöd in mig, driver ett antal vingårdar under grupperingen Vintage Wine Estates som jag fick välja druvor från. Det blir en tunna vitt och en tunna rött.

Gänget från Vintage Wine Estates (med fyra av gruppens varumärken) var med på Kaliforniska Vindagen i våras. Pat är andre från vänster.

 

Jag lutar åt Petit Sirah för det röda, men de har även fina druvor på Cabernet Sauvignon och Zinfandel samt lite Malbec. Chardonnay från något svalare Russian River Valley för det vita. Men inte så övermoget och ekat som många Kaliforniska chardonnayer tenderar att vara. Lite högre syra och mindre vaniljig ek.

Vad tror ni?

Första besöket blir redan nästa vecka för att träffa Girard Winerys vinmakare och se på lilla Yountville i norra Napa. Klämma lite på vinrankorna. Ska dessutom resa runt i Napa med årets kock, Daniel Räms, och hans fru så ni får säkert ett par uppdateringar från andra vingårdar också. Reportagen från denna resa kommer i Allt om Vin och i Gods och Gårdar under hösten.

  1. Ingrid skriver:

    Så himla roligt, snacka om utmaning! Ser verkligen fram emot att läsa om detta, lycka till!

  2. Cicci skriver:

    Shit vad spännande! Ser fram emot att läsa reportagen sen i höst.

Comments are closed.

LOADING..