Restips London: Brixton Village Market

Brixton i södra London har en brokig historia. Det var är de första karibiska immigranterna bosatte sig och efter bombningar under andra världskriget fick området mest kommunala lågprisbostäder. Under 80- till 90-talet avlöste upploppen varandra och drabbningarna mellan unga svarta och polisen gjorde området ökänt.

På senare år har Brixton börjat genomgå vad som antingen kan vara en uppryckning eller utvecklas till en klassisk gentrifiering (tänk SoFo i Stockholm eller Williamsburg i New York). Nu har området fortfarande sin brokiga, bohemiska känsla, med många etniska affärer och restauranger och en fantastisk, stökig matmarknad. Mellan marknadsstånden – fiskaffärer, karibiska matvaror och billiga kläder – finns små hippa restauranger med bra priser och fantastisk mat. Ett litet hipstermecka helt utan vita dukar men med köer på gatan.

Mitt bästa tips är att gå hit en gång under dagen för att handla på marknaden (speciellt om du har tillgång till kök) och kanske ta en frukostkaffe på Seven eller French&Grace, men även komma tillbaka till den övertäckta delen av marknaden (Brixton Village Market och Market Row) för att äta middag. Affärerna är stängda då men istället öppnar mathålen. Burgare på Honest Burger eller Bukowski Charcoal Grill, dumplings, pizza på Franco Manca, ett glas vin på Market Row Wines, en drink på Seven, thai, karibiskt…

Det är ett härligt ställe oavsett, och är köerna för långa till ett hål i väggen är nästa bara några meter bort.

Ps bilder kommer när jag är hemma igen, just nu njuter jag en grekisk yoghurt med mango på Seven med doften sv fiskståndet på ena sidan gången och kinakäket på andra i näsborrarna…

LOADING..