Skafferiet – gastronomisk debatt om gifter i maten

Det är skönt att lätta ett dåligt samvete. Jag har velat gå på en av de gastronomiska debatterna på Berns sedan de började. De går under namnet Skafferiet och om du vill titta på nätet kan jag rekommendera höstens ebatt om svenskars alkoholvanor. I Bourgogne förra veckan hade jag bland annat trevligt sällskap i journalisten Per Styregård (b.la vinrecensent för DI) som är en av de som driver Skafferiet. Han informerade mig om veckans tema – gifter i maten. Intressant! Och lite otäckt.
Per berättade att Sverige tillsammans med Finland har ett EU-undantag för att få sälja fisk från Östersjön. Dioxin, PCB, tungmetaller… att vi alls får äta den har att göra med att vi ville rädda fiskenäringen kring Östersjön, snarare än hälsofördelar av att konsumera fet fisk. Vid det här laget vet de flesta att gravida och ammande inte ska äta fet fisk från Östersjön. Men faktum är att ALLA kvinnor i FERTIL ÅLDER och barn ska hålla sig under max 2-3 portioner om året eftersom gifterna lagras i kroppen med lång nedbrytningstid och stora risker för framtida foster. Huga.

Det finns tydliga tecken på att bekämpningsmedel, plaster och andra rester från den moderna industrin kan ha hormonstörande effekter i människor och djur. Kopplingar finns mellan dessa ämnen och  flera ökande sjukdomstillstånd, som infertilitet, ADHD, diabetes och övervikt. Ingen idé att skrämma upp sig i onödan – vissa gifter minskar äntligen – men jag tycker nog att Livsmedelsverket kunde ta en lite mer vetenskaplig hållning och tänka mindre på politik…

Kolla gärna videon från debatten här, och min fråga till forskaren (Åke Bergman, den tydligaste rösten under debatten) vid minut 46. Lite tam var debatten men det är svårt att få alla fakta på bordet på 45 minuter. Jag återkommer om temat framöver i artikelform, med mer detaljer och fakta, och tackar Skafferiet och panelen för debatten! Samt slänger ut all Östersjösill och Vänergädda ut frysen när jag ändå är igång…

 

 

 

LOADING..