På resa i vackra Toskana

 

Den här veckan är jag på researchresa i Toscana. Precis lika vackert som man väntar sig, trots en ovanligt mulen och kall vår.  Är själv i ett enormt gästhus med vacker utsikt, men när mörkret kommer och regnet börjar slå mot taket är det lite spooky. Som tur är lämnade värdinnan en öppen bar (Grazie mille!), så jag har ett mycket njutbart glas Brunello di Montalcino Riserva 2007 från San Polo i handen och en hög Wine Spectator i soffan som sällskap.

Utsikten från gästhuset i Montalcino, Toskana. Trevligt ställe att vakna på trots det opålitliga vädret.

Lysande Brunello di Montalcino från top-producenten Casenove di Neri. Genomgående mycket elegans, snygg struktur och fin fräschör. Ingenting övermoget, och försiktig hantering av druvan Sangiovese ger fina, lena tanniner. En utmärkt producent som inte missar detaljerna. Förutom knappen i gylfen då, men det tar vi ingenting extra för…

Montalcino.

Exportchefen och ”högra handen” Pier-Luigi tv, ägaren och vinmakaren på Casenove di Neri, Giacomo, till höger.

Glömde fota min absoluta favorit, den supereleganta ”White Label” som är från något yngre stockar men faktiskt vinner på den högre syran det ger. Måste kolla med importören vilket av vinerna det är de säljer som ”Brunello di Montalcino” eftersom det finns några olika. Deras Rosso di Montalcino är mycket bra. Ligger på 219 kr hos Systembolaget. Hade gärna sett den under 200, på <180 hade det blivit en stark rekommendation.

Utsikten från Montepulciano.

Min favorit bland Polizianos viner var en vingårdsbetecknad Vino Nobile di Montepulciano, ”Asinone”. Finns i beställningssortimentet för 349 kr. Kanske någonting för en jämn födelsedag?

Testa annars deras Poliziano Vino Nobile från unga stockar som finns på Systembolaget för 149 kr.  Klart värt pengarna!

Margherita på Poliziano med ett av deras viner från Maremma.

Vin Santo, ett sött vin med 12.5% alkohol på torkade malvasia-druvor. Underbara toner av rostade mandlar, torkade aprikoser och kola. Tyvärr har de inte många flaskor att tillgå men det var ljuvligt.

 

LOADING..