Rabarber och Ojai

Första rabarberpajen på året känns alltid lika exklusiv. Jag testade mini-varianter med klassisk mördeg, rabarber och lite palmsocker, vilket blev lysande gott. Bytte ut en tredjedel av mjölet mot mandelmjöl för en fylligare, nötigare smak och serverade med vaniljyoghurt. Den stackars rabarberplantan på gården hade blivit bortglömd under en soppåse så den var minst sagt späd. Men fint blev det.

Till detta drack vi en väldigt kreddig liten flaska sött vin från amerikanska Ojai Vineyards. Jag intervjuade vinmakaren Adam Tolmach i januari och han berättade att de hade gjort ett fat med botrytiserat (ädelrötat) sött vin på rieslingdruvor 2011, när de hade råkat få botrytis i gården Kick On Ranch. En dag senare såg jag en av flaskorna på en hylla i stans vinaffär. Trots priset på ca 350 kr för en halvflaska så tyckte jag det vore kul att få hem en eftersom det är något av ett unikum. De sätter inte ens sina vanliga etiketter på flaskorna. Vinet var jättegott, lättare än väntat och bara halvsött. Fungerade utmärkt till syran i rabarbern och i yoghurten. Nördkul.

LOADING..