Exklusivt majsläpp

Idag släpps ett gäng exklusiva viner i liten kvantitet på Systembolagets vinkällarbutiker. De skulle även vara tillgängliga på nätet men det verkar ha blivit lite strul där. Delvis för att sökningar på Systembolaget.se som vanligt gav ”ett oväntat fel har inträffat” flera gånger, vilket gör att de mest åtråvärda flaskorna försvann medan jag uppdaterade sidan gång på gång. Det finns dock flaskor kvar i vinkällarbutikerna vilket gick emot hela poängen med att köpa ett exklusivt vin via nätet om du frågar mig, men de som jobbar i butikerna hade kanske för fullt upp för att ta flaskor från butiken till nätbeställningar. Nåja, summa summarum brottas Systembolaget fortfarande med ett datasystem som inte fungerar. Enligt säkra källor kommer ingen ”quick fix” att förbättra det utan systemet är för tungt och felkonstruerat för dagens behov och behöver bytas ut. Det lär bli en upphandling av rang…(och antagligen med totalt felaktig budget när arbetet påbörjas).

Nåja. Trots att de kanske blir svåra att få tag på vill jag bara ge mina tips från släppet till den som är nyfiken på ett par lyxiga flaskor.

Domaine Jean Grivot i Bourgogne har gått från klarhet till klarhet. Priset utvecklas därefter. Grivot har ett antal viner med i släppet men jag gick i spinn för 2010 Nuits St Georges ”Aux Lavieres” för 476 kr (Nr 90369), vilket även var den flaska jag försökte beställa själv, samt den poetiskt vackra 2010 Vosne-Romanée Premier Cru Les Beaux Monts för 1099 kr (Nr 90161). Bra bourgogne är dyrt men dessa framkallar pirret från en ny förälskelse och det är det inte många saker som gör. 48 flaskor vardera.

Även supertrevliga domänen J.L. Trapet, vars 2000 Chapelle Chambertin jag blev kär i en sen kväll, har ett vin med i släppet. 2010 Gevrey Chambertin ”Ostrea” för 399 kr (Nr 95239). Mycket bra med fin frukt, nätt kryddighet och välhanterad ekton samt en finstämd smak som stannar kvar länge i munnen. 360 flaskor.

För den som vill ha någonting helt annat är jag superförtjust i välgjord Arbois. Det är ett vitt vin med tydliga nötiga toner. På vinspråk säger vi att vinet är oxiderat, vilket kan vara en defekt, men i de vita vinerna från Arbois är det eftersträvat. Det ger doft av bokna äpplen och, som sagt, en härlig nötighet. Friskt och fräscht i munnen och utmärkt till charkuterier, nötter och hårda ostar. 175 kr från utmärkta producenten Tissot (nr 90290), 720 flaskor. 

 

LOADING..