Periquita-påsk

Fördomar har jag gott om, och de är till för att krossas. Bland annat kan jag meddela att en viss svensk vinpersonlighet sannolikt inte alls är onykter i rutan – han låter nämligen så även i sedligt tillstånd (och är dessutom trevlig sällskap till bordet).

Dessutom har jag krossat min fördom att jag ogillar alla boxviner eller viner på Systembolaget under typ 95 kr: jag har hittat ett billigt vin jag gillar! Dessutom en klassiker i det lägre prissegmentet. Periquita Original, från portugisiska producenten Fonseca, skulle slinka ned både från flaska (69 kr) och från den snyggt designade boxen (199 kr). De som känner mig börjar vid det här laget undra om jag har fått betalt för att skriva. Nej, det har jag inte – det har jag aldrig! Middagen med sagda vinprofil på Mathias Dahlgren’s Matbaren var förvisso ordnad av Periquitas importör, och på min andra sida satt Periquitas vinmakare, Domingos Soares Franco. Och boxen som jag provade hemma senare (för att vara säker på att jag verkligen hade känt rätt) var produktprov från importören, som en majoritet av de viner som vinskribenter provar är. Men jag lovar, vinet funkar!

Det är inte komplext eller stort men det har en fräschör, ren frukt och ”drickbarhet” som jag saknar i de flesta boxar. Ingenting övermoget, sockerstinnt eller alkoholstarkt här inte, utan ett vin som kan drickas till maten utan att ta över. Personligen är jag mindre förtjust i Reservan, som för 10 kr till är mer i den typiska stilen för viner i prissegmentet. Mer ek, mer socker, mer fruktintensitet men också längre ifrån mina kriterier för bra matvin.

Som sann boxhatare är det här det första produktprovet som jag inte, efter att ha provsmakat, lämnar vidare till en kompis eller syrran. Istället blir det del av dryckesbuffen hos mig på påsken. Det är ett lysande buféevin, som med sin lätthet passar både till ljust och rött kött, och om det är lite svalare (typ en timme i kylen?) funkar även till sallader och fiskrätter. Bonus för boxens fina design. Men jag skulle satsa på magnumflaskorna för 125 kr för extra stilpoäng.

Vinmakaren och ägaren till Fonseca som gör Periquita, Domingos Soares Franco.

Viner från 40- och 50-talet från Fonsecas andra vingårdar. Fortfarande pigga!

  1. Fint, tack för feedback Maria! Ja det blir svårt ibland – vissa av mina läsare tycker viner runt 100-lappen är trist, vissa att det är dyrt. Till vardags dricker jag helst viner mellan 120-150 kr (eller vatten) eftersom det är där jag tycker man hittar flest intressanta viner som inte helt skinnar plånboken. Men så är det ju mitt största intresse också, så jag lägger väl mer än snittet (men mindre än mina riktiga vinnördsvänner)!

    Vore kul att höra hur mycket du och dina klasskamrater är beredda att lägga på ett vin i vanliga fall, och även vad ni kan sträcka er till vid speciella tillfällen. Bra för mig att veta när jag väljer tips! 🙂

  2. Vad roligt att du tipsar om ett lådvin!! Visserligen är det intressant att få läsa om alla fantastiska viner i den lite dyrare prisklassen du får smaka men för mig som är student blir det inte särskilt många sådana. 🙂

Comments are closed.

LOADING..