Påskvin – bästa vinerna till påskmaten

För den som, liksom jag själv, vill ha godaste möjliga vin på påskmaten börjar det bli dags att lägga in en beställning på Systembolaget.

De roligaste står nämligen sällan på hyllan utan har undgått att pressas in i bolagets smala, något enformiga definition på ”bra”. Vinerna hittas istället i det lätthanterliga beställningssortimentet. Eftersom det är svårt för konsumenten att få information om vinerna där så springer jag och mina kollegor på allsköns provningar för att hitta godbitarna.

Vin till påskmat påskbuffee ägg lax lamm

Till äggen och laxen:

Till äggrätter och lax samt salta, gräddiga rätter som Janssons Frestelse passar champagne strålande. Välj något ur mina tidigare listor (på hyllan eller ur BS) här, här eller här.

Om du istället för buffé serverar påsklunchen i två vändor eller delar upp det på lunch och middag, med lax och äggrätter först och lammsteken senare är ett fint mousserande vin eller en champagne helt rätt till första vändan.

Ett piggt, något utvecklat rieslingvin kan även det fungera till de lättare rätterna. Jag är just nu mycket förtjust i den här tyska rieslingen från Krug’scher Hof för 99 kr från vinprovningen med kvinnliga vinmakare förra veckan (även ett hett tips till asiatisk mat eller sommarens sallader!). För en mer exklusiv variant av något mer utvecklad riesling från en topproducent, beställ Leitz Rüdesheimer Berg Roseneck Alte Reben Riesling Trocken. Långt namn, mycket smak, superelegant för 269 kr.

Till påsklammet:

Även till påsklammet går det utmärkt med ett bubblande stilbrott. Champagne av den fylligare, rosa sorten klarar vårlamm galant. Skippa tunga rödvinssåsen till (och välj gärna ljusare bitar som  och satsa på sallad och kanske en krämig potatisgratäng? En kraftig, lyxig och utmärkt roséchampagne med fantastisk struktur är Bollinger Rosé för 499 kr.

Vill du hellre ha rött på bordet? Nyligen lanserades Xaviers Grenache Vieilles Vignes från vinmakaren Xavier Vignon på bilden ovan. Ett mulligt, bärigt fynd till örtigt lamm. Bara 85 kr, finns på hyllorna nu!

På den kvinnliga vinmakarprovningen deltog producenten Dominio de Tares från Bierzo i Spanien (vinmakaren är vänster i bilden). De hade en hel hög underbara viner, och en av de bästa gick under det något udda namnet Bem bi Bre. För 259 kr får du ett underbart generöst vin med en sammetslen doft och perfekt struktur till kötträtterna. Kul, modern design på flaskan.Magnus på bloggen AquaVitae har skrivit om det flera gånger.

Till lammet OCH osten OCH småpratet efter:

Det där rödvinet man dricker i slutet av måltiden, som sedan får fortsätta till lite ost eller choklad eller under kvällen? Det är ett måste. För min del blir det en rioja, med lena toner av tobak, gammalt läder och ljuva körsbär. Mazuelo de la Quinta Cruz (169 kr i BS) hittade jag på en provning igår – den passar perfekt till både lamm, skinka, småplock och ostbricka. Syrran vill ha mer moderna viner med mycket len frukt. Till henne blir det en flaska generöst vinbräsfruktig, lakritsdoftande sydafrikansk Tokara Cabernet Sauvignon, 99 kr på hyllorna, gjord av en surfarmodell till karl.

Ett ekologiskt PS…

Egentligen dricker både syrran och jag helst ekologiska viner. De flesta av mina favoriter odlas ekologiskt, oavsett om de är certifierade eller inte. Tex är rieslingen från Krug’scher Hof i början av stycket odlad biodynamiskt men de skriver inte ut det. Tyvärr var Systembolagets provning av certifierade ekologiska viner från ordinarie sortiment för ett par veckor sedan en rejäl besvikelse. Någonting måste vara fel i hur de köper in viner för att få ett så tråkigt, intetsägande resultat. Inte undra på att deras försäljning av ekologiska och rättvisemärkta viner är svag…

  1. Visst är huvudskälet till att ekologiska etc viner går lite kräftgång, att för billiga viner köps in. Går inte att koka soppa på en spik. En liten korrigering av mig själv: vingårdsägaren heter inte alls Salvatore – gick lite för snabbt där – utan Santiago, vilket f ö också hans son och sonson heter så på plats brukar jag för en gångs skull inte säga fel namn, annars är det här med att säga fel namn en vanlig och otrevlig åkomma jag dras med…

  2. Där ser man! Halva mitt intresse för ekologiska, hantverksmässigt gjorda viner är för att jag ofta plockar dem som favoriter när jag provar blint. Därför blev jag också så besviken på Systembolagets urval som var riktigt deprimerande. Förvisso är en av anledningarna att de begär in ekologiska viner till priser som bara tillåter riktiga industriviner i bulk… Därutöver (som du vet) kan utmärkta ekologiska viner utan certifiering inte tävla om de offertförfrågningarna. Förstår varför, men ändå! Andra hälften av mitt intresse handlar ju om hur vi vill behandla jorden för framtiden, men det är en stor och komplex fråga. Kvaliteten, smaken och människorna bakom ekologiska/biodynamiska/”mer naturliga” viner är det som har gjort mig nyfiken, och nu blev jag ju nyfiken på MDLVX också!

  3. Hej Erica, även Mazuelo de la Quinta Cruz (MDLVX) är ekologiskt, men min kollega Merino och vingårdsägaren Salvatore tycker certifiering är strunt så MDLVX ligger lågt med sitt rätta jag.

Comments are closed.

LOADING..