Solig påsktårta LCHF och glutenfri

Jag fick förfrågan om recept på den soligt gula tårtan jag gjorde förra veckan. Det är ett utmärkt alternativ som påsktårta med sina härligt lysande färger. Kakan är glutenfri. Botten är LCHF/low-carb/paleo och fyllningen kan göras LCHF med egen lemon curd. Det finns alternativ i texten nedan för den som hellre vill ha en lite saftigare kaka men inte försöker väja för gluten/vete/socker.

Botten:

2 dl mandelmjöl
2 dl kokosmjöl (eller mortla 2 dl kokosflingor)
2 ägg
2 msk honung
2 dl yoghurt (fetthalt minst 3%)
3 msk smält smör
2 tsk bakpulver
1 krm salt
1 krm vanilj (gärna i ”ren” form eller från en halv vaniljstång, annars 1 tsk vaniljsocker)

Vispa ägget fluffigt. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Blanda smält smör, yoghurt och honung och rör ned med de torra ingredienserna. Vänd sedan ned ägget. Sprid ut i en pajform och baka i ugn ca 20-25 min, 220 grader. Kolla att botten är klar med en sticka. Låt svalna.

Jag valde att pensla kakan med ca 2-3 msk citruslikör (Cointreau) vilket gör den saftigare och lite mer vuxen i smaken.

Notera att en kaka utan socker och vetemjöl inte blir lika saftig som en ”vanlig” eftersom den saknar ingredienser som binder vatten. Det är smällar man får ta om man vill skippa mjöl och vanligt socker… Om du hellre vill ha en saftigare kaka kan du byta ut kokosmjölet mot vanligt mjöl, lägga till 1 dl socker och tillsätta mer vätska – t.ex ytterligare en dl yoghurt. Då är kakan inte längre LCHF men det gissade ni nog 😉

Fyllning:
Blanda 2 dl lemon curd (köpt eller gör egen – om du gör egen kan du istället göra citruscurd och blanda skal och saft från citrusfrukter till samma proportioner som citronen i receptet. Jag använde blodapelsin, grapefrukt och citron) med 1 dl grekisk yoghurt och 1.5 dl grädde. LCHF-alternativ: gör lemon curd utan socker. Ev kan du tillsätta någon droppe gul karamellfärg om du vill att tårtan ska bli härligt påskgul.

Dekoration:
Strö på stora, rostade kokosflingor (i välsorterade butiker). Dekorera med färsk frukt och bär, med marzipankycklingar, eller som på bilden med kanderad blodapelsin.

Kanderad blodapelsin:
Tvätta och skiva två blodapelsiner i ca 3 mm tjocka skivor. Koka upp en sockerlag på 5 dl socker och 5 dl vatten. Lägg i skivorna och koka varsamt tills skalen är mjuka. Låt rinna av. Dekorera tårtan. Denna dekoration är inte LCHF och kan uteslutas (eller så dekorerar du med den men äter inte skivorna).

Berätta gärna hur det går eller om ni har förbättringsförslag!!

LOADING..