Kvinnliga vintips?

Är kvinnliga vinmakare annorlunda än manliga? Kanske inte. Men med tanke på att vi inte är biologiskt identiska och har vissa skillnader i smaklökar och doftsinne vore det väl inte så konstigt om flertalet är det?

En importör samlade ihop ett gäng av sina favoritproducenter för att hålla en provning. När de såg att de råkade ha gemensamt att vinerna görs av tjejer tänkte de att Internationella Kvinnodagen kunde vara en kul dag att hålla provningen på. Jäklar, vilka schyssta viner! Som helhet var de förvånansvärt eleganta och hade tydlig syra. Om det är det kvinnliga vinmakandet eller importören kan jag inte säga, men bra blev det. Vill absolut lyfta fram basvinerna från de här tjejerna, flera runt 100-lappen och riktiga fynd!

Kvällen innan hade jag det stora nöjet att följa med vinmakarna och importören på middag hemma hos en av Sveriges vinprofiler, tillsammans med mina kollegor på Allt om Vin, Mikael Mölstad och Bengt Göran Kronstam. Goda viner, härlig mat, och en väldigt trevlig stämning. Om jag säger ”kommunikativ” så lär någon (syrran?) rulla ögonen för att det är fördomsfullt att säga att tjejer är bättre på kommunikation. Men tänk, en hel middag där de flesta lyssnade när någon berättade, och ingen försökte bräcka någon i störst, bäst och vackrast. Eller flirta lite ofint med en kvinnlig journalist (klassiker bland manliga italienska vinmakare…).

De manliga svenska vinprofilerna var som alltid trevligt och smart sällskap, även de ovanligt bra på att lyssna den här kvällen. Nedan följer några bilder på tjejerna samt ett par utmärkta viner runt hundralappen.

 

 

Tre vita vintips för våren (alla från Systembolagets beställningssortiment. Beställ på nätet eller i butik!):

Quinta do Pinto (Portugal): Vinhas do Lasso, BS nr 72200, 94 kr. Trevligt mingelvin i snygg flaska med generös persikofrukt och fin syra som piggar upp. Ishink, kompisar, en kycklingsallad och försommar. Perfekt. Gillar du Pinot Grigio? Testa

Menger-Krug (Tyskland): Krug’scher Hof Riesling Kabinett, BS nr 72449, 99kr. Ett lätt, elegant vin med lite päronfrukt och tydlig mineralitet. Elegant, återhållen, inte så saftig som många rieslingviner i prisklassen kan vara. Jag tänker thaitakeaway och tisdagslyx. Mumma till ett löjligt bra pris. Biodynamiskt. Gillar du Pinot Grigio? Testa deras Weissburgunder. Lite mer, lite bättre.

Dominio de Tares (Spanien): Godello, BS 72451, 149 kr. Ett kraftigare vitt vin med en fyllighet som gör det utmärkt till kraftigare mat. Måste testa det till tapas eller… fasen, jag vet inte! Kanske pasta? Kanske fisk i en gräddig kaprissås? Det här är ett vin som ”känns”, inte bara smakar. Krämigt, rundfylligt men med en fin, ren finish. Riktigt, riktigt gott på en ovanlig druva. Måste fråga vinmakaren vad hon gillar att äta till. Kunde vara en hit till påskmaten?

Röda tips följer i en specialblogg om vin till påsklammet!

PS  Tack till paret Hanzon för gästvänligheten, till Lars Torstenson för bra diskussion, och Andreas Karlsson på Terrific Wines för inbjudan och högklassig service. 😉 Och självklart tack till vinmakarna och mina kollegor för gott sällskap!

LOADING..