Hästkött och boxvin – du får vad du betalar för

Efter de senaste veckornas skandal med hästkött har diskussionen om vad vi faktiskt äter tagit fart. Förutom att situationen belyser den miljömässigt förkastliga rörelsen av matvaror över hela Europa visar den också hur många mellanhänder billiga produkter har. Om du betalar 20 kr för fryst lasagne tar butiken kanske 30-50% av priset. Sedan har du distributören. Och producenten. Och den som gör köttfärssåsen som säljs till producenten. Och den som säljer köttet till köttfärssåsen. Och slaktaren. Och till sist uppfödaren. Med ett stort gäng mellanhänder däremellan visar det sig. Hur mycket tror vi går till att betala själva köttet i din 20-kronorslasagne? En krona låter som en hög siffra.

hamburgare hästkött

Hamburgare utan hästkött. Tror jag.

 

Den tanke jag vill lyfta fram är att detsamma gäller för vin – du får vad du betalar för. Vill du betala 159 kr för en box, som storsäljaren Umbala? Det är ditt beslut, men följ med mig i den här grova uträkningen.

Av 159 kr på Systembolaget är:

31.8 kr moms
65 kr alkoholskatt
3.5 kr Systembolagets fasta påslag
11 kr Systembolagets rörliga påslag

Importören får alltså ca 47.7 kr

Sedan tar importören ca 15-20% i marginal. Vi säger 9 kr. Plus transport, kanske runt 2.7 kr per box, och en transport inom Sverige på ungefär detsamma, 2.50 kr. Lite kostnader för lager och miljöavgifter – kanske 1 kr – tillkommer.

Nu är vi nere i 32.5 kr för motsvarigheten till fyra flaskor vin. Dra av kostnader för förpackningsmaterial (tyvärr har jag ingen siffra, men 2.50 låter inte som överkant?).

Skörd fast anställd arbetskraft vin får vad du betalar för

Korrekt betald arbetskraft under skörden hos Domaine Duseigneur.

 

För själva vinet betalar du alltså 7.50 kr per 750 ml.

För att kunna producera ett anständigt vin behövs minst det dubbla. Det är helt enkelt omöjligt att driva en vingård på vettigt sätt för de här pengarna. Betala de anställda skäliga löner och ge dem riktiga kontrakt. Arbeta miljömässigt vettigt i vingården. Undvika starka kemiska bekämpningsmedel. Hålla vettig kvalitet på druvmaterialet.

Det faller på ekonomisk orimlighet. I dessa boxar är det sannolikt viner som handlas i bulk på den öppna marknaden, precis som för köttet i Findus lasagne. Viner som blivit över eller viner från vinbönder som inte har något annat val, som är desperata. Som kanske lever på stöd från EU för att gå runt. Stora vingårdar som kompromissar både här och där. Speciellt från områden med en problematik kring rättvist arbetskraftsutnyttjande, så som Sydafrika och Sydamerika, kan det vara värt att tänka en gång till på vad man stödjer.

Det här med vin, vad du får för pengarna, och vad Systembolagets prispressade jättevolymer och speciella inköpsprocedurer egentligen betyder i det långa loppet är en jättefråga för branschen. Det är bara en tidsfråga tills vi får en vinskandal, med kemikalier eller ”fyllnadsmaterial” i ett vin. Systembolaget gör analyser som ger en viss säkerhet men det kan ändå ske. Jag hoppas kunna skriva mer djuplodat om hela frågan framöver.

Idag vill jag mest lämna er med tanken att även för vin får du vad du betalar för. Det är alltså inte bara om du bryr dig om smaken som det kan vara värt att gå upp lite i pris. Vi kan göra skillnad! Du röstar med plånboken, och jag för min del vill hellre stödja en vingård som jobbar med kvalitet, vettiga löner och miljömässigt hållbara metoder än en som inte gör det. Då får jag även vara beredd att lägga några kronor till på min flaska. Det ger dessutom rejäla utslag på kvalitet eftersom många kostnader är fasta. Varför inte lägga en extra 20-lapp på veckans fredagsflaska? Det gör både gom och samvete gott.

 

Johan Reyneke på sin biodynamiska vingård i Sydafrika. Inga billiga bulkviner.

 

 1. Jag gjorde en egen uträkning för några veckor sedan och kunde konstatera att ett vin för 50 kr ger odlaren 10 kr, medan ett vin för 89 kr ger odlaren 30 kr, vilket innebär att en 78-procentig ökning av priset ger en 300-procentig ökning av potentiell kvalitet. Och förutsättningar att driva ett bättre jordbruk såväl miljömässigt som arbetsmiljömässigt.

 2. Visst, det stämmer. Men jag anser att det finns ett starkt samband, säkert på grund av att de kan följa processen från start till slut och har en viss stolthet för varje steg. Av de 100 bästa vinerna jag provar varje år (och jag provar säkert 100 i veckan) skulle jag säga att 90 är från odlare som gör sitt eget vin. De kvarvarande 10 har antagligen köpt druvor, inte färdigt bulkvin. Ett vin som kostar under 200 kr på box kommer med största sannolikhet vara ett bulkvin inköpt på den öppna marknaden och blandat för att passa en offertförfrågan. Den sortens vin är inte någonting som brukar kittla min gom.

  Håller helt med att det finns många undermåliga producenter som odlar allt själva, att man får leta kvalitet genom erfarenhet, och att det finns stora fördelar i att lära känna producenten bättre – via nätet och artiklar eller ännu hellre genom besök!

 3. Erika, bara för att producenten odlat behöver inte kvaliteten på vinet vara högre. Jag skulle säga att sambandet är så pass svagt att det inte är något att gå på. Det finns många kvalitetsproducenter som köper druvor och det kan finnas många skäl till det. Det finns också många producenter av undermåliga viner som odlar allt själva. Om det är kvalitet som eftersöks så får man gå på erfarenhet, sin egen eller andras. Och gärna lära känna producenterna lite bättre.

 4. Tack för intressant diskussion! Jag är dotter till en miljöjournalist som en gång i tiden var med och slogs för oblekt, återvunnet papper. Struntsak kunde tyckas, men nu 30 år senare har vi främst den sortens papper på våra kontor. Många bäckar små. 20 kr till på vinet kommer inte att rädda världens miljö men att vi är beredda att betala mer för vin, kött, grönsaker ökar chansen att vi får bättre, godare, sundare och mindre miljövidriga produkter som någon kan leva på att producera.

 5. Hans-Olov, Klart att du kan betala extra för att få från en lokal producent. Men hur kan du jämföra konsumtion av vin med mjölk. Vi häller i våra barn mjölk men knappast vin varför jag tycker din jämförelse blir lite underlig.

 6. Moni, du menar att om bara mjölkpriserna kommer att ligga i nivå med vinpriserna och är att betrakta som lyxkonsumtion, är det ok att betala extra till våra lokala mjölkproducenter?

 7. Till Hans-Olof:
  Du som konsument längst ner i ”kejdan” kan enbart påverka med ditt handlande och om alla gör detsamma så blir det effekt. Titta bara vad som hände med de franska vinerna under bojkotten efter atomsprängningarna i Polynesien. Det är först när vi går samman som vi kan påverka de politiska och ekonomiska svängningarna men självklart gör det ingen skillnad om bara lilla jag gör något.. Därför är det super att man startar dessa debatter som artiklar gör!!
  Jag lägger gärna några tior extra för att få en trevlig smakupplevelse och på samma gång stödja yrkesstoltheten bland vinbönder. Vad gäller mjölken kan man gärna ha en debatt om också men mjölken är som du säger något man (vi i norden) dricker varje dag och därför inte kan eller vill lägga en 20 extra per förpackning.. Vin är lyx och där kan man lägga några kronor extra, om man nu överhuvudtaget ska dricka det.

 8. Intressant diskussion. Vore bra om någon kunde göra samma beräkningar när det gäller mjölk! Mjölk är ju ändå en större livsnödvändighet än vin. Lite löjligt tro att 20 kronor mer för fredagsvinet löser några miljöproblem, låter lite som när folk köpte oblekta kaffefilter för några år sedan och trodde man räddade miljön!

 9. Intressant beräkning! Det knyts nävar i många byxfickor nu. Vi konsumenter har litat alldeles för mycket på stora företag som det visar sig inte alls har rent mjöl i påsen. Det finns ingen genväg till bra mat. Välj produkter där avsändaren är ärlig!

 10. Tack Tompa! Det värmer. Jag håller med, hoppas fler förstår varför det är värt några kronor extra.

 11. Mycket bra sagt. Det är så det måste vara, hoppas att fler förstår att det är värt att kosta på sig lite mer, för alla inblandades skull. Tack för en bra blogg

 12. Tack Ingrid. Visst har du rätt. Här är ju den stora bonusen att ju mer vi stödjer ett sunt jordbruk och en sund handel desto mer vin för pengarna får vi (många fasta kostnader) och som resultat får vi en mycket bättre vin i glaset! Göra gott smakar gott!!

 13. Kloka synpunkter, vi vinkonsumenter måste bli medvetna om det ansvar vi har, inte bara mot våra egna smaklökar utan även mot branschen som helhet. På samma sätt som vi måste fundera på vem som betalar för att vi ska kunna köpa kläder billigt på Indiska måste vi fundera på drägliga förhållanden på vingårdar runt om i världen.

 14. (precis som Jonas säger är uträkningen för en box på fyra flaskor men förslaget att gå upp en 20-lapp gäller flaska)

 15. Precis – jag uppmuntrar alltid till köp på flaska för bättre kvalitet, Så med en fredagsflaska för 20 kr mer än vad du brukar betala blir det ändå procentuellt en hel del mer till vinproducenten.

  Om du tex brukar köpa vin för 75 kr får producenten ca 22 kr för flaskan (ink förpackningsmaterial). Om du lägger på 20 kr till 95 får han eller hon ca 32.50 – en ökning på över 50% även om priset inte har gått upp ens 30%.

  Jag letar helst viner som är odlade och vinifierade av samma familj/producent som står på flaskan för att öka chansen för bättre kvalitet.

 16. Enligt ovan beräkning är 20,- extra för en flaska 5,- mer till producenten per 75cl. Hur mycket räknar du på att 37,50 kr per 75cl gör för kvaliteten jämfört med 32,50 kr per 75cl?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..