Drinktips: Förkylningsgrogg

Min far är på besök och ovan som han är vid svensk, slaskig februari drog han på sig en förkylning. Som tur är har jag en riktig huskur för förkylningar, som dessutom smakar underbart. Fungerar egentligen lika bra efter en tur på skridskor eller en heldag i skidliftarna. Citron bidrar med c-vitamin som kan förkorta förkylningstiden, ingefära och honung har antibakteriella, antiinflammatoriska, slemlösande och lugnande effekter, och whisky…nåja, sprit tar livet av det mesta och gör dessutom att eländet (=förkylningen) blir lättare att bära.

Drick en eller två av de här groggarna så ska du se att det känns bättre sedan! Det går även att utesluta whisky och dricka hela dagen vid en förkylning.

Erica’s Förkylningsgrogg

Saften från 1/2 citron
1 tsk färsk riven ingefära
1 msk honung, helst svensk, ekologisk
4 cl whisky (mild, inte rökig)

Blanda i ett glas/en kopp (honungen smälter senare).  Fyll på med hett (inte kokande) vatten och rör om. Drick genast.

Krya på dig!

(PS Det är vetenskapligt bevisat att honung är antibakteriellt och bra vid hosta och halsont. Studier pekar också på att lokalt ”odlad” honung kan vara mer effektiv hjälp för immunförsvaret. Mörkare honung har mer antioxidanter och antibakteriell förmåga än ljus. Dessutom är det viktigt att inte hälla honungen i det kokande vattnet, utan istället hälla varmt/hett vatten på honungen eftersom den tappar en del av sina hälsofördelar när temperaturen går över ca 60-70 grader C.)

  1. Tack för receptet. Ska prova direkt och hoppas på resultat. Ska nämligen på semester till Rhodos om två dagar.

  2. Mia skriver:

    Det här får bli min nyårsgrogg! Tack för tipset & Gott nytt år!

  3. Imorgon är det nyårsafton och förkylningen kryper in. Dricker groggen nu. Hoppas det hjälper något. Gott nytt år!

Comments are closed.

LOADING..