Kärlek är doft (+ recept på bouillabaisse)

Med all uppmärksamhet kring inlägget om galet sexiga bubblor kom jag nästan av mig att skriva mer inför Alla Hjärtans Dag, som jag ändå redan är trött på. Måste vi göra som amerikanerna och blåsa upp alla högtider till absurda, kommersiella proportioner?

Jag lovar, det blir recept (bouillabaisse) och vin (champagne) men först några funderingar om kärlek. (Min oromantiska syrra håller på att ta livet av mig. Efter imorgon ska jag inte skriva någonting romantiskt, sexigt eller kärleksrelaterat på säkert en vecka. Lovar.)

.

Såg en fantastisk TED-föreläsning nyligen, av Helen Fischer, om varför vi blir kära över huvud taget. Hon berättade hur våra hjärnor är skapta för tre sorters attraktion: Den sexuella, den romantiska, och den långsiktiga där vi knyter an (tillgivenhet). De tre systemen kan vara aktiva samtidigt men inte nödvändigtvis mot samma person. Sexuell attraktion kan komma och gå flera gånger under en dag och behöver inte riktas mot en person alls. Romantisk kärlek riktas mot en specifik individ. När hjärnan går över till romantisk kärlek är det, rent biologiskt, inte en känsla utan ett fysiskt driv på samma sätt som ett godissug eller nikotinsug. Vi kan bli smått beroende efter även tillfälligt sex på grund av dopaminduschen som triggar igång det ”romantiska” systemet. Om din kropp och hjärna aktiverar det ”romantiska” systemet påverkas hjärnan ungefär på samma sätt  som om du tar kokain. Härligt va? Passar den oberoende kvinnan hur bra som helst… *harkling*

Den långsiktiga kärleken – systemet för tillgivenhet – hjälper oss att klara att leva med en annan person under längre tid. Det är nämligen inte oproblematiskt vilket de flesta som har provat vet. Ren biologi, det här med kärlek alltså. Redan tidigare har jag läst en hel del om att doft är en stark faktor i hur vi väljer en partner. För mig stämmer det absolut – en doft kan få mig helt nipprig. Antidepressiva tabletter och p-piller är hormoner som dämpar dessa system, så man kan undra hur det kommer att påverkar vårt samhälle på tid och längd. Kärlek, attraktion och långvariga relationer är inte lätt. Som Helen Fischer säger: ”We are not an animal that was built to be happy, we were built to reproduce. The happiness we find is the one we make, and we can make good relationships.”

Hursomhelst, jag ville ge ett förslag. Om du tycker att det hela är för mycket, om du vill fira att det finns kärlek i andra former än tvåsamhet, om du vill visa dina vänner hur mycket de betyder… Skippa den överprisade fasta menyn på stans krogar där alla bord är bokade för två imorgon, och bjud istället hem vännerna på middag. Bara tjejerna, bara grabbarna, alla singlar eller singlar och par om vart annat. Kärlek ska inte vara forcerad, den ska komma naturligt, när tillfället uppstår, när attraktionen tar överhanden… Så skit i den kommersiella delen av Alla Hjärtans Dag och gör vad du har lust till.

Champagnen (är väl nästan ett måste) kan du välja här.

En lätt och lyxig rätt som går att göra till många är bouillabaisse med aioli och gott bröd.

Bouillabaisse, inspirerad av Systrarna Brydlings fina bok!

2 finhackade schalottenlökar
2 finhackade vitlöksklyftor (blir inget hångel här!)
1 hackad fänkål
1 tunt skivad gul lök
olivolja
2 dl torrt vitt vin
1 burk creme fraiche
0.5 g saffran

1 liter hummerfond
4 pilgrimsmusslor
150 g räkor, skala
1-2 humrar, köttet urtaget och hackat i grova bitar
300 g vit fast fisk, skurna i bitar
300 g lax, i kuber
8 kokta potatisar (gärna små)
4 kokta morötter
ev salt
Stek lök och fänkål i olivolja tills mjukt. Tillsätt saffran och vin samt hummerfond. Låt sjuda några minuter. Tillsätt creme fraiche. Tillsätt kuberna av fisk och musslorna. Koka på svag värme tills genomkokta. Lägg upp potatis och morötter i fyra skålar. Häll på fisksoppan (försök att fördela bitarna jämt – inga svartsjukedramer på Alla Hjärtans!) Servera med gott bröd och aioli. Satsen kan dubblas.

Önskar er, med hjärtat, fina dagar nu!

LOADING..