Galet sexiga bubblor

Champagne är min största svaghet. Alla som känner mig vet att det finns få saker som gör mig så extatisk som en häftig ny champagne. Mousserande vin – cava, prosecco, crémant, MCC –  i all ära, men det finns inget bubbel i världen som kommer ens i närheten av bra champagne. Vi dricker mycket champagne per capita i Sverige. Det är ett av de få länderna i världen där Moët inte är störst. Vi har väl ovanligt god smak.

I fredags fick jag tillfälle att träffa en ny liten aktör på marknaden. Jag hinner sällan se de importörer som bara har ett par viner i portföljen, men Magnus Fritzell och hans kompanjon Pelle på Svensk Champagneimport var så entusiastiska att de hade kört upp från Halmstad efter en champagnediskussion vi haft på Facebook. Dessutom hade de många odlarchampagner och jag ÄLSKAR härligt personliga bubblor från små familjeföretag. Så mycket roligare än Gula Änkan eller Pommery. Hur kunde vi säga nej?

Champagne odlarchampagne grower champagne importör

Hur gick det?
Jag och min skribentkollega Sofia Ander gick från att vara avvaktande till att bli helt charmade. Själv kan jag nog till och med kalla mig förförd. Jag föll som en fura för Champagne Corbons årgångschampagne (2002). Smickrande utstråling, några mognadstoner som gav pondus, en välsvarvad kropp och en härligt bitsk syra. Och då pratar jag fortfarande om vinet, inte vinmakaren Agnes Corbon…

En av importörens producenter, trevlige vinmakaren Jean Pierre Vazart-Coquart, har jag haft förmånen att träffa redan tidigare. Han är medlem i klubben Club Tresors de Champagne som jag länge har lyft fram. Special Club har varit ett riktigt insidertips och ett smart sätt att få ett personligt, läckert vin, oftast till mindre än halva priset jämfört med storhusens prestigeviner. Hade jag råd skulle en hel låda av JPs senaste Special Club  2006 hamna i min källare bums. Det var riktigt härligt, krämigt, nötigt vin med fin fyllig frukt. Champagnen var lite blyg och behövde tid i glaset för att öppna sig så stressa inte igenom flaskan. Njut av att lära känna alla nyanser av dess personlighet.

 

Tips bästa Rose champagne

 

Andra viner som inte får missas:
1. Vazart-Coquart gör även en helt vanlig ”brut”. Nåja, helt vanlig är väl att ta i. För 295 kr flaskan (beställningssortimentet)  är det ett riktigt FYND. Den är som en halv fruktsallad med en balanserande touch citrusskal. En nätt blommighet flirtar med dig, men attraktionen ligger i balansen, i känslan och nivån till ett (för äkta champagne) mycket acceptabelt pris. Ska du gifta dig i sommar? Fira 40? Det här är vinet att köpa till festen.

2. Sommarens bästa roséchampagne kan vara den från Veuve J Lanaud från byn Avize. Elegant laxrosa med fin syra och läskande toner av blodgrapefrukt. Jag och Sofia är tveksamma till roséchampagne som ofta är överprisad och saftig men den här höll allt den vackra färgen lovade. 395 kr i beställningssortimentet (just nu säljs alla champagner från Svensk Champagneimport i lådor om sex. Magnus har stenkoll på champagne men killarna har precis börjat driva import och det tar ett tag att få struktur på allt).

3. På samma facila pris har de även en Blanc de Noir (vin gjort på enbart de röda druvorna Pinot Noir och Pinot Meunier) från D. Henriet-Bazin. Vinet har en touch av rödguld i färgen och en hög syra, men den fylliga smaken och den härliga känslan i munnen (vad vi vinnördar kallar ”kropp”) är det som gör det här till ett spännande vin att testa till mat. Magnus äter lammkotletter till, jag kan tänka mig en ankbröstsallad med granatäpple.

4- Är du nybörjare på champagne eller supernörd? Det fanns även någonting så ovanligt som ett vin på enbart druvan Pinot Meunier, från producenten Didier Ducos, Absolu Meunier. Rund, generös, lätt att gilla och med mjuka kanter. Lätt att tycka om, inte komplicerat men underbart inbjudande. Och kul för den som vill testa hur Pinot Meunier blir på egen hand.

Magnus fritzell Pelle champagne

Över lag var jag lycklig som en lärka i säkert ett dygn efter provningen. Euforin av att få smaka på dessa trevliga champagner i de vackert nyrenoverade lokalerna på Stadshuskällaren (tack Jimmy!) räddade en annars ganska grå vecka. Dessutom är förmånen att träffa andra som brinner för samma sak som jag gör en av de finaste sakerna med vinbranschen. Vi jobbar inte med det här för att det är rakaste vägen till framgång och feta finanser utan för att vi helt enkelt inte kan låta bli.

Det värmer hjärtat när resultatet blir så fantastiskt bra, och jag önskar både Magnus och Pelle och alla de fina små producenter som de tar in all lycka till. Vi skribenter och ni konsumenter kanske har lätt för att fokusera på de stora namnen, men det är här som den riktiga passionen finns. Och mår vi inte alla bra av lite mer passion i vardagen?

 

 

 

 1. Mmmmmumma.
  Tack för trevlig läsning om ”bubbel” från polarna från Halmstad.
  PÅ rekommendation från Magnus och Pelle styrde vi kosan från vårt hem i Dusseldorf till Champagne och besökte där Veuve J Lanaud och Vazart-Coquart. För mig som nybörjare var besöken värda lika mycket som drycken och den känsla och inlevelse dessa vinhus erbjuder gjorde oss övertygade om att ett återbesök sker inom kort.

  Jag kan inte låta bli att ge ett tips om en ovanlig variant som Vazart-Coquart erbjuder. Dom har en ägare som gärna njuter av gåslever och har av den anledningen en specialare för ändamålet.

  Prova och njut: http://www.champagnevazartcoquart.com/uk/champagnes/foie_gras.php

 2. Tack Millan – man kan aldrig få för mycket kärlek eller för mycket champagne, eller hur?? 🙂

  Sofia – kul med dina provningsanteckningar, ska sätta mig och jämföra nu! Har skickat meddelande till Svensk Champagneimport, förhoppningsvis fixar Pelle en blandlåda att lägga i beställningssortimentet på Systembolaget så de som vill får chansen att prova som vi gjorde.

 3. Millan skriver:

  Erica!
  Åh tack fÖR information!
  Kram från en annan love bubblare <3

 4. Tack för fin feedback Jenny! Tycker absolut du ska kolla in champagnerna – är det för mycket med en låda av varje kan man ju allitd gå ihop ett gäng och dela 🙂

Comments are closed.

LOADING..