Romantisk meny Alla Hjärtans Dag

Lättlagat, lätt och lyxigt ska det vara om du bjuder din käresta (eller annan valfri person) på middag på Alla Hjärtans Dag. Det värsta jag vet med Valentines Day är det amerikanska med rosa hjärtan överallt. Blä. Nej hellre då lite lyxig romantik som inte känns forcerad. Några glas roséchampagne (läs hela listan med förslag på champagne till Alla Hjärtans Dag här.) Snabbt att laga så det inte blir någon stress och mat som ligger lätt i magen så du kan…eh… ”träna” senare om andan faller på (vi skippar detaljerna, ok?).

Fler bilder kommer till helgen!

meny alla hjärtans dag middag recept hummer champagne ostron

Förrätt:
Blinier med (löj)rom och lax:
1 paket färdiga blinier (eller gör egna)
1 burk créme fraiche (ej light) eller smetana (i mycket välsorterade mataffärer)
1 burk svart kaviar (äkta rysk eller löjrom om du verkligen vill lyxa till det)
1 litet paket kallrökt skivad lax
Rivet citronskal
Svartpeppar

På varje blini (2-3 per person borde vara lagom) arrangerar du en skiva lax, klickar på en halv matsked créme fraiche och en dryg tsk kaviar. Riv lite citronskal över och dra en vända med pepparkvarn. Något grönt blad kan vara fint som dekoration, tex något strå gräslök.

Till detta dricker du självklart bubblor, helst äkta champagne. För att ni ska ha trevligt och inte somna i soffan föreslår jag att samma flaska får hålla till huvudrätten också.

Huvudrätt:
Gratinerad hummer – här är mitt favoritrecept med grädde, madeira eller sherry och dijonsenap. Gjord på detta sätt fungerar både färsk hummer och fryst. Men har du lyxat till det rejält med färsk svensk hummer skulle jag inte gratinera den – blanda såsen som dippsås istället, skippa ost och servera den kall. Servera med gott bröd, smör och lite blandade grönsaker. Om ni är hungriga av er passar det med klassisk bakad potatis till, serverad med en klick smör och röran nedan.  Om du kör LCHF kan du byta bröd mot fröknäcke och potatis mot kokta grönsaker.

Hummer för gratinering

Röra till bakad potatis:
1 dl créme fraiche
En halv burk röd kaviar (alt. resterna av kaviarburken från förrätten)
Handfull skalade räkor
1 msk hackad gräslök
1 hackad schalottenlök
1 nypa salt
rejält med nymald svartpeppar
ev en skvätt av madeiran/sherryn

Rör ihop och toppa den varma potatisen. Röran kan göras en dag i förväg men vänta då med att tillsätta kaviar/rom.

Efterrätt:

Ja det bara måste ju bli choklad…

Om ni är nykära föreslår jag en interaktiv rätt så ni har någonting för händerna när samtalsämnen tryter – varför inte en chokladfondue med uppskurna färska frukter och bär?

Chokladfondue:
200 g choklad av god kvalitet (jag föredrar mörk, från Valrhona, men det är även gott med mjölkchoklad)
ev 2 msk mörk rom
4 msk grädde
2 msk smör

1 nypa chilli för mörk choklad eller
1 nypa mald kardemumma för mjölkchoklad
1 nypa flingsalt
1 nypa kanel

Smält chokladen och smöret i micro, 30 sec åt gången, rör om och sluta när det är nästan helt smält så du inte riskerar att bränna den. Vispa ned grädde och rom samt kryddor. Servera med uppskuren frukt (mitt förslag är banan, ananas, mango, hallon, blodapelsin och annan frukt i säsong). Ha gärna ett gemensamt fat och en gemensam skål i mitten så blir det mysigt. Viss risk för beröring finns ju också och det är väl inte fel.

Här funkar inte längre den torra champagnen, men den är väl slut för länge sedan? Kanske räcker det med alkohol vid det här laget (vi vet ju vad för mycket sprit gör med herrars libido) men annars kan ett litet glas god mörk rom fungera bra till.

Mycket nöje!
Till helgen kommer även mitt menyförslag på lyxig, champagnedriven kompismiddag om du vill dela Alla Hjärtans Dag med vänner istället!

 

 

 

LOADING..