Topplista: Lyxiga rosa bubblor till Alla Hjärtans Dag

På Alla Hjärtans Dag (”Valentines Day” efter St Valentin) ska du självklart dricka bubbel, oavsett om du firar med din käresta eller med kompisar (eller tjurar framför ett avsnitt av Girls på SVT-play…) Champagne eller budgetbubbel, vitt eller roséchampagne, det avgör du själv. Visste du förresten att champagne är det enda kvalitetsvin där man får blanda rött och vitt vin för att få till den vackra färgen? Vanligtvis görs bra roséviner genom användning av röda druvor som man pressar ganska snabbt så de bara hinner dra ut lite, lite av färgen ur skalet. Det går även att göra champagne på det här sättet men det finns som sagt ett alternativ!

Mousserande:

1. BÄSTA BUBBEL: Langlois Crémant de Loire Brut 119 kr, nr 7404. 
Fin syra, med doft av citrusfrukt och röda höstäpplen. Den bästa mousserande i fasta sortimentet enligt mig (och enligt tjejerna i mitt vinnätverk Ambrosia som fick ge utslagsröst). Mycket elegant.

Finns även som rosé, men då måste du skynda dig att beställa! Langlois Crémant de Loire Rosé 149 kr (upp till 8 dagar leveranstid till ditt systembolag).

Ferrari Brut 139 kr Norditalienskt lyxbubbel. Kanske passar för att charma killen (eller tjejen) som har en förkärlek för snabba bilar, även om de två Ferrari-familjerna inte har någonting med varandra att göra? Servera med lite italienska antipasti, eller kanske lite räkor med aioli, för att få till den rätta stämningen.

Klassikern bland budgetbubblorna, Rotari Rosé, håller fortfarande fanan högt (för priset, 99 kr, vill säga). Finns på de flesta Systembolag och går även att få i Magnum – om du har bjudit in hela singelkretsen till ett party. Enkel men trevlig, servera väl kyld.

Äkta Champagne:

BILLIGAST: Beaumont des Crayeres 189 kr
 – den enda vettiga champagnen under 200 kr. Fin nötighet, åt det mer smakrika hållet och helt klart äkta vara. Ingenting som får tårna att krulla sig men absolut intressant när plånboken begränsar spelutrymmet.

PRISVÄRD: Pierre Peters Cuvée de Réserve, 279 kr, nr 7350. Ska du äta ostron? Hummer? Men då så, då har du vinvalet klart -det ska vara bra, charmig champagne. Rodolphe Peters gör finfina Grand Cru-champagner som vi får till mycket bra pris här i Sverige. Elegant, fruktig champagne med inslag av grapefrukt och choklad. Satsa på magnumen för 599 kr som innehåller ett icke-deklarerat årgångsvin och är ett ”insidertips”. Kanske inte om ni bara är två som firar, slutet på kvällen riskerar isåfall att bli mindre romantiskt, men det kunde ni klura ut själva. 😉

rosechampagne bra pris pierre peters

Trevlige Rodolphe Peters gör även roséchampagnen – Rosé for Albane”  för 335 kr som är superfin, drar åt det mer rostade och kakao, och håller middagen igenom.

rosé champagne till Alla Hjärtans Dag
MATVÄNLIGT GENERÖS: Bollinger Rosé, 499 kr – Lite fylligare, matvänlig roséchampagne med fina bubblor. James Bond använde ofta Bollinger för att förföra sina kvinnor – kanske fungerar lika bra för dig? Bara att önska lycka till. Fungerade det inte? Härliga blodgrapefrukttoner, rostade nötter och nougat gör nederlaget lättare att hantera.

Best Valentines day champagne

ELEGANT: Diebolt Vallois ”Fleur de Passion”. 599 kr, tillfälliga sortimentet. Namnet passar på Alla Hjärtans dag (Franska för ”passionens blomma”) och det gör även den mineralrika eleganta champagnen. Det här är prestigehampagne från lilla familjeproducenten Diebolt Vallois gjord på enbart chardonnaydruvor. Snygg, blommig, nötig – som en prestigechampagne ska vara. Kolla när Sveriges internationella toppsommelier Andreas Larsson testar den här. Han ger dessutom tips på vad som passar till.

LYXIGAST: Ska du fria på Alla Hjärtans Dag. Smörigt, men kör på! Har din kille/tjej god smak vad gäller vin? Har du pengar kvar när ringen är inhandlad? Jag det finns inte mycket annat att säga än GASEN I BOTT! Dina barnbarn kommer att fråga vilken champagne du hade i handen när frågan ställdes (jag räknar kallt med att de är vininteresserade). Du vet att du vill svara:

KRUG ROSÉ!!! och göra varenda vinnörd på jordens yta stum av avund.

Men å andra sidan kommer ni vara så fokuserade på varandra att det är slöseri med nästan tre lakan. Så istället kan jag föreslå prestigechampagnen:

Billecart-Salmon Cuvée Elisabeth Salmon 2002, 1149 sek. Tänk på smultron, blodgrape, varm brioche och lite rostade nötter. Servera till foie gras (om du inte har etiska problem med det) eller en hummersallad

.

vin till alla hjärtans dag lyxig champagne fria

Det var när Nicolas Billecart gifte sig med Elisabeth Salmon i början av 1900-talet som grunden lades till champagnehuset Billecart-Salmon. Deras absoluta topprosé är en hyllning till äktenskapet och till Elisabeth som var med och byggde up märket tillsammans med sin man. Nuvarande årgången 2002 är lite i yngsta laget, om än njutbart, så om du tänker att ditt frieri passar bättre 2016 eller senare så kan du ju ta ut segern i förskott och lagra en flaska!

Mycket nöje med kärleken gott folk! (och läs artikeln ”there is no such thing as everlasting love according to science”)

PS Förslag på lyxig mat som passar till champagne kommer i veckan!

LOADING..