Business class

Igår höll jag en vinprovning med min favoritkund, Qatar airways. De har så himla bra viner i sin business class som jag väljer från för de här provningarna. Tillsammans med deras inbjudna gäster (igår en tydligt proffsig affärsresebyrå) testar vi sedan ett antal av vinerna. Vi provar dem tillsammans med förrätten ur business class (skickad på flygplansporslin från Arlanda!) och några bitar ost och choklad. Min favorit är nog årgångschampagnen, Lanson Gold Label. Tyvärr får jag inte tag på samma årgångar som serveras på planet, utan måste hållas med senaste årgången. För unga, fräscha viner gör det ingenting, men tillexempel bordeauxvinet från Monbosquet skulle ha mått bra av några års vila innan servering. Vinerna tenderar över lag att vara något mer generösa och kanske även mer moderna, fruktstinna kvalitetsviner för att de ska klara att serveras på 10 000 meters höjd. På den höjden är nämligen ca en tredjedel av dina smaklökar utslagna och fruktighet och sötma upplevs mycket svagare. För att fortfarande vara goda viner kompenserar man lite. Måste dock säga att det här är roliga viner även på marken, eller vad säger ni som var med? 🙂

Gårdagens viner.

Maten (den här bilden är från när jag själv testade kombinationer senast, så vi hade andra ostar etc. Men förrätterna, meze från business class, var desamma)

Glada deltagare när maten och vinet är slut!

Innan provning i lokalen på vinklubben Grappe där jag är medlem och gärna håller provningar. Trevlig bonus att P.G. Gyllenhammar kom förbi och frågade mig vilka viner vi skulle dricka.

Qatar har börjat servera champagne även i ekonomiklass – den mycket trevliga och prisvärda Jacquart Brut Mosaique som även har serverats på Nobelfester! Gästerna fick ett glas i handen när de kom. Sedan uppgraderade vi dem till Business och Lanson Gold Label årgång 2002! 🙂

Tack till er som kom igår, ni var underbara! Tack även för alla intressanta frågor och diskussioner!

  1. Hej Erika,
    Det var en riktigt trevlig kväll. Bra presentation av Erica och Qatar. Fantastiska viner och ett härligt gäng agenter. Tack!

  2. Hej Erica!

    Tack för en proffsig guidning genom våra fantastiska viner och goda förrätter! Tack också till alla trevliga resebyrå agenter som la några timmar av sin privata tid, det var en jätte trevlig kväll

  3. Tack Jenny! Ska bli kul att höra vem som vinner den där extra champagneflaskan också!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..