Energibar med mandel och choklad (lowcarb)

Ibland är det praktiskt med en snabb energikick eller måltidsersättning på språng. När man försöker undvika för mycket kolhydrater och/eller gluten, mjölk och tillsatsämnen alternativt äter RAW/Clean/Paleo/VadVetJag upptäcker man snabbt hur svårt det är att hitta någonting på stan. Jag har länge letat efter en passande energibar och hittade tillslut en i USA på en skidort. Den var baserad på mandelsmör (som jordnötssmör men på mandlar) och havregryn. Med den som inspiration har jag gjort ett eget recept som även fungerar som kaka till kaffet. Gör dem lite mindre än vanliga energibarer eller kakor – det må vara nyttigt men herrejiskanes så kaloristinnt! Innehåller en del sockerarter från dadlar och lite kolhydrater från havren, så för startfasen i LCHF passar det inte, men annars har receptet mycket lågt GI och är mättande med massor av nyttiga fettsyror. Dessutom är den sjukt god!! Jag gillar!!!

recept på måltidsbar energibar paleo primal LCHF low-carb GI glutenfri

Det går att byta olika nötsmöt mot varandra, likaså olika nötmjöl, för att hitta sin perfekta smak. Justera med vatten/havre om det blir för torrt/vått.

Ericas Energibar

2  dl hasselnötsmjöl eller mandelmjöl
1 rågad dl jordnötssmör eller mandelsmör
1 dl havregryn (eller skrädmjöl om du vill ha lenare konsistens)
1 tsk rent vaniljpulver
2 nypor salt
1-2 dl mjuka dadlar (mängden avgör hur sött det blir, använd mer till kaka, mindre till måltidsersättning)
1 tsk kanel
2 msk kakao av god kvalitet
Ca 2 msk vatten – justera för konsistens.

Hacka dadlarna. Häll på 2 msk vatten och kör med mixerstav till en purée. Blanda nötmjöl och nötsmör i en matberedare. Tillsätt  de andra ingredienserna en i taget, inklusive dadelmoset. TIllsätt havren sist. Om det är för grynigt för att göra en boll, tillsätt någon matsked vatten under bearbetning. Om det är för blött, tillsätt lite mer havre eller nötmjöl. Det ska vara som en tung deg som är lätt att forma till bollar.

Platta ut massan och skär till bars eller rulla till små kakor. Kakor toppas med fördel med smält 70%-ig mörk choklad (jag älskar Valrhona) och bars kan pressas ned i en blandning av sesamfrön och kokkos eller gojibär för färgens skull. Förvara i kyl. Håller över dagen i väskan om du lindar i smörpapper.

recept utan socker på energibar med jordnötssmör mandelmjöl och dadlar

LOADING..