Bovetenudlar med sötpotatis och lime

Jag hittade bovetenudlar i hälsokostaffären igår och blev sugen på att testa ett recept från amerikanska tidningen Whole Living. Receptet funkar utmärkt om du har dragit på dig något av alla virus som cirkulerar för tillfället – ingefära, lime och vitlök är alla bra för att bearbeta mikroskopiska kritter. (En rest av min medicinska utbildning är även att jag vill passa på att påpeka: antibiotika hjälper inte mot förkylning eller influensa, som orsakas av virus, utan bara mot bakterieinfektioner. Så snälla snälla, tjata inte på din läkare om det – överförskrivning av antibiotika är den största risken mot folkhälsan efter fetma!!!)

Miso – den japanska fermenterade sojabönspastan – innehåller probiotika om den inte är pastöriserad, och probiotika stärker immunförsvaret enligt kliniska studier. Dessutom är miso en bra källa för B-vitamin, så testa att dricka en kopp varm misosoppa varje dag under vintern för att bekämpa både B-vitaminbristinducerad trötthet och förkylningar.

mangold, lime, ingefära miso, sötpotatis, shiitake recept

Recept för 4 portioner, något anpassat från Whole Living.

2 msk olivolja
1 msk färsk, riven ingefära
4 salladslökar, hackade, vitt och grönt separerat
2-3 klyftor vitlök, fint hackade
2 stora shiitakesvampar (eller skogschampinjon), tunnt skuren
1 sötpotatis, skalad och hackad i kuber
4 portioner bovetenudlar (finns i hälsokostaffär. Vanliga nudlar går bra om du inte försöker undvika vete/sänka GI)
2 små huvuden bok choy (kinesisk mangold, finns i asiatiska affärer och välsorterade mataffärer. Kan ersättas med 1 liten mangold.)
3-5 msk misopasta (smaka av – det finns många sorter i olika styrka. Leta efter opastöriserad.)
1 msk limejuice och 4 limeklyftor till servering
ev. färsk röd chili (också bra för immunsystemet)

Det går även utmärkt att tillsätta kyckling. Den kan stekas separat eller skäras i små bitar och koka med potatisen.

I en stor kastrull, stek vitlök, ingefära och den vita delen av salladslöken på medelhög värme tills det doftar gott, ca 2 min. Det ska inte bli mörkare än svagt gyllene. Tillsätt svampen och stek tills mjuk. Tillsätt potatisen och rör om. Häll på ca 1 liter vatten och en nypa salt och låt koka upp. (Tillsätt ev. kyckling) Koka i ca 6-8 minuter, tills potatisen är mjuk. Koka samtidigt nudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Hacka mangold/bok choy och tillsätt, låt koka ca 2 minuter tills den har mjuknat. Ta av från plattan, ta ca 1 dl vätska och blanda med mison (det ska inte koka efter det här steget, då dör probiotikan). Häll tillbaka i kastrullen, tillsätt limesaft och rör om. Smaka av med salt. Fördela nudlarna på fyra djupa skålar, häll på soppan med allt det goda. Servera med limeklyftor och eventuellt några skivor chili.

recept mot förkylning soppa

Skålen på bilden saknar löken och svampen, men de bör vara med för bästa smak…

Dryck till blir vatten för mig, men testa gärna en Singha eller annan ljus öl. Vill du ha vin kan en torr riesling med lite limetoner fungera till det heta. Kanske Eins Zwei Dry från kvalitetsproducenten Leitz?

  1. Jenny skriver:

    Det ska jag testa så fort jag får tag på bovetenudlar…

  2. Thanks Florence – and very good this time of the year! Next time I feel a cold coming on, I’m making this and going wild on the garlic and chili… 🙂

  3. Hm, it sounds delicious, I can’t wait to try it!

Comments are closed.

LOADING..