Radiopratare: Naturvin

Idag gjorde jag radiopremiär i P1 där jag pratade om naturvin med kulturradions Karsten Thurfjell. Med åtta timmars tidsskillnad och livesändning blev det en tidig morgon, men det var det värt för att vara med och diskutera vinvärldens i dagsläget mest kontroversiella terminologi.

”Naturvin” i P1

Kul att Magdalena Ribbing verkade positiv till konceptet och bröt den generella (men inte absoluta) kopplingen mellan ålder och öppenhet för naturviner. Hon tyckte de verkade ”spännande” vilket är precis den attityd jag själv håller. Det är kul med någonting nytt, nya smaker, överraskande upplevelser och rena, fina viner som görs med omtanke om miljö och hälsa. Däremot har jag rätt låg tolerans för defekter, som fortfarande är mycket vanligare i känsliga naturviner än i konventionella viner. Risken reduceras om man fortsätter använda lite svavel, vilket jag är för. Utan svavel klarar vinet sällan vanlig transport och hantering.

Naturvin mässa London Real Wine Fair Raw

Real Wine Fair - en naturvinsmässa i London 2012

Att ”naturvin” ska vara så otroligt kontroversiellt förstår jag inte – det är många, många hantverksmässigt gjorda viner vi hittar från små producenter (även superpremiumproducenter som DRC, R.Lopez de Heredia, Rayas och Grange des Peres) som skulle falla i kategorin ”naturvin” om det fanns en definition, men utan att de själva definierar sig så. Kanske ska man istället prata om viner med minimal intervention i vinmakandet (minimal intervention winemaking)? Jag tror stabilitet och hållbarhet kommer att bli bättre med tiden – de som gör defekta viner och säljer genom att kalla dem ”naturvin” kommer inte att klara sig länge. Men vi behöver också vara öppna för att det finns varierande smakpreferenser och inte låsa marknaden till ”industriella” viner på box med den s.k skandinaviska smaken (mycket mörk frukt, mjuka tanniner, lite sötma och inte för mycket syra) eller ripassoviner. Smaken är som baken (så länge det inte är precis det som vinet luktar 😉 )!

PS1 Även på den korta tiden hann jag med ett misstag. Brettanomyces är en jästsvamp, inte en bakterie. Hårt för en biolog. Däremot kan defekta naturviner ha blivit skadade av både bakterietillväxt och jästsvampar där ”brett” är den vanligaste, så jag snubblade väl när jag ville få med det.

PS2 Om du är interesserad av att lära dig mer om naturvin, ekologiskt vin, miljö och biodynamik kan jag rekommendera den utmärkta boken Vinet och Miljön av Britt och Per Karlsson!
Läs även gärna bloggen Finarevinare som drivs av duktiga, erfarna vinprovare (vinälskare!) med öppet sinne och en preferens för schysst naturvin.

  1. Hej
    Trevligt att naturviner får en chans att ”komma till tals”.
    Jag jobbar enbart med naturviner. Det är förståeligt att producenter som tillverkat ”teknisk viner” med hjälp av hälsovådliga kemikalier inte vill prata väl om naturvin. Vinskribenter är inte heller angelägna att misshaga de större producenterna. Allt fler är medveta om sin hälsa och intresserade av att veta vad vin innehåller. Så trenden för ekologiska viner och naturviner kommer att öka! Motstånd från branschorganisationer har gjort att EU har gett fortsatt tillstånd att inte införa innehållsdeklarationer för vin! Innehållsdeklarationer som visade halter av pesticider, sulfiter, aromämnen mm är ett rimligt konsumentkrav!

Comments are closed.

LOADING..