Nyttigare sötsaker: krämig chokladkaka med banan och romyogurt

Förvisso försöker jag äta nyttigare nu efter nyår, precis som halva Sveriges befolkning. Men lite efterrätt till söndagsmiddagen behövs väl ändå. Här är en variant på chokladkaka som blir nästan som en bananchokladkräm. Med den kaneldoftande romyogurten till känns det lyxigt gott samtidigt som du får i dig kalium, antioxidanter och bra protein men inget gluten och begränsat med raffinerat socker. Mums.

Vegetarisk, glutenfri chokladkaka

Krämig bananchokladkaka (6 portioner)

2 bananer, mogna, mosade
100 g mörk choklad av god kvalitet (ca 70%), smält
2 msk kakao (om du önskar mer chokladsmak)
2 ägg
2 msk muscovadosocker

Rör ihop och häll i ungsfasta skålar. Baka i vattenbad i ugn 200 C tills ytan är fast, ca 20 minuter. Det ska vara ganska krämigt i mitten. Servera varma eller ljumna med romyogurt.

Romyogurt med kanel

2 dl grekisk yoghurt (om du inte försöker hålla nere kalorier blir mascarponeost eller vispad grädde lyxigare)
1-2 msk mörk rom
2 tsk kanel

Rör ihop och servera till chokladkakan, gärna tillsammans med färska hallon eller jordgubbar. Kanske ett litet glas mörk rom till?

  1. Berätta vad du tyckte när du har testat! Kanske har du förslag på förbättringar? 🙂

  2. Maria skriver:

    Det låter mycket spännande, måste provas! 🙂

Comments are closed.

LOADING..