Nyttig gratinerad hummer

Ni kanske undrar vad det är för fel på mig som lägger upp recept på gratinerad hummer fyra dagar efter nyår. Jag åt inte ens hummer på nyår! Men, mellandagsrean gäller även färska humrar (iallafall i Stockholms innerstad de senaste tre åren). Jag har alltså gjort vana av att leta färsk hummer dagarna efter nyår. Förra året hittade jag nästan enkilosstora färska bjässar för 30 kr styck, i år blev det mer modesta men fina halvkilosvarianter från USA för 50 kr på min lokala ICA.

gratinerad hummer recept nyår

Hursomhelst är det här ”dietmat” jag kan leva med. Hummer är supernyttigt. Här är mitt snabba recept:

Gratinerad Hummer

I hel (helst färsk) hummer. Dela på mitten, ta ut köttet ur svans och klor, skär i cm-stora kuber
2 msk madeira eller sherry, slå på hummerköttet

Blanda:
2-3 msk grädde
1-2 tsk dijonsenap
1 hackad scharlottenlök
lite vitpeppar

Rör ihop med hummerköttet. Lägg tillbaka allt i skalen och toppa med en mild gratängost. Gratinera i ugnen tills osten bubblar.

hummer med madeira, ost, grädde, gratinerad

Supergott! Ikväll dricker jag en Chenin Blanc från Sydafrika gjord av en av mina absoluta favoritproducenter Lammershoek. Craig, på bilden nedan, ställer om vinmakandet så det ska bli så naturligt som möjligt. De har grisar och kor på gården och ett sjuhelsikes gott sötvin på druvor som står och torkar på ställningar rätt nära kohagen. Kommer att skriva mer om dem framöver!
(PS om du är medelstor-större importör och intresserad, skicka mig gärna ett mail….)

vinmakare Craig Hawkins på Lammershoek med en av korna

LOADING..