Ett år av vinkärlek

Vilket år det har varit, när jag tänker efter. Det började finfint med en resa till USA; några riktigt trevliga restaurangbesök i NYC, skidåkning hos föräldrarna i Utah och en vecka på olika vingårdar i Kalifornien. Bland annat en fantastisk eftermiddag med vinmakarikonen Paul Draper på Ridge Vineyards i St Cruz.

Under våren blev jag stimulerad av regelbundna resor till nyfunna kollegor och vänner i London, där det händer mycket på vinfronten. Bland annat RAW-mässan för naturliga viner och de hetsiga diskussionerna kring just fenomenet ”naturviner”. Med naturvinsprofilen och programledaren Isabelle Legeron åkte jag till Georgien och upptäckte världens kanske äldsta vinkultur.

Tapas San Sebastian

Sommaren spenderades delvis i Spanien, på upptäcksresa mellan Rioja och Bierzo. Att prova vita viner från 70-talet i den spindelvävsbeklädda källaren hos min spanska favoritproducent R.Lopez de Heredia var någonting jag sent ska glömma.

Att delta i en skörd har jag länge velat göra och i år blev det 10 dagars skördande hos ekologiska Domaine Duseigneur i Rhonedalen. Att skörda är ingen dans på rosor och mötestiden – 06.00 – är kanske bra för att hålla druvorna svala men inte så bra för en morgontrött Erica. Drack kaffe dunkvis och fick hänga lite med riktigt gamla vinrankor i Chateauneuf du Pape som tack.

Skörd druvor Domaine Duseigneur Rhone

Höstens bästa och mest omvändande resa gick till Sydafrika. Det var bara att inse – jag har haft fel som har dragit alla sydafrikanska viner över en kam. Sydafrika kan SÅ MYCKET MER än att bara göra industriella boxviner med för hög sötma och koncentration. Speciellt killarna och tjejerna i grupperingen Swartland Independents imponerade med otroliga chenin blanc och syrah. Mullineux, Lammershoek, AA Badenhorst, Eben Sadie… Men det fanns många fler. Sydafrika är dessutom ett ypperligt resmål. Bra mat och vin, otrolig värme och gästvänlighet, och dessutom rejält billigt.

På närmare håll har Oslo värmt mitt hjärta – tänk att det var 20 år sedan jag åkte dit senast och det är så nära och så kul. Det händer en hel del på matfronten här som gör att jag kommer hålla ett öga på Oslo framöver.

Under året har jag bland annat blivit fast medarbetare på tidningen Allt om Vin, blivit regelbunden skribent för Meininger’s Wine Business International och lämnat in mina första artiklar till brittiska Decanter. Jag har specialiserat mig på champagne och ekologiska viner samt blivit rätt haj på vin i luften (efter ett samarbete med lyxiga flygbolaget Quatar Airways). Som pricken över i skriver jag nu dagligen för er här på Alltommat.se.

Som ni förstår har det varit ett fantastiskt år. Otroliga människor, nya kollegor, härliga viner, god mat och en konstant fight mot vågen. Går runt gör det knappt (frilansjournalist är ett utrotningshotat yrke) och någon vanlig ”semester” är inte att tala om men vad gör väl det när det är så roligt att jobba att den svåraste tiden på året för mig har varit senaste veckans helgdagar.

Jag har hittat min passion i livet och kommer att göra allt jag kan för att fortsätta med det jag älskar. Hoppas att 2013 bjuder på lika många härligheter och ser fram emot att dela upplevelserna med er här på bloggen. Stora, varma nyårskramar! /Erica

  1. Ja det kan man fråga sig… 🙂 Det är ett barolo-pocherat ägg. Mycket gott! Och ser udda läckert ut om du frågar mig.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..