Dekadent chokladkolapaj

På nyår vill jag äta någonting kaloristinnt lyxigt till efterätt. Hade lite svårt att välja mellan recept i Pärlans nya bakbok Kolor Jazz och Bakverk (nästan bara kola) och de i brittiske chocolatiern Paul A. Youngs kokbok Adventures with Chocolate.

Det blev en egenskapad och anpassad blandning av två recept – med både choklad OCH kola. Till den skulle nog Gerard Bertrands Rivesaltes eller superlyxiga Banyuls från samma producent passa, men jag har en nyöppnad madeira kvar så det blir den till. Ett bra portvin, som Taylor’s 10 year tawny fungerar säkert lysande även det.

Ericas Nyårsdekadens:
Chokladkolapaj med Pecannötter och Havssalt

Skal
175 g smör
75 g råsocker
2 äggulor
250 g vetemjöl
20 g kakao av god kvalitet
3 msk vatten

Blanda smör och socker tills krämigt. Tillsätt äggulor och vatten till blandat. Tillstt mjöl och kakao. Låt ”klumpen” vila i kyl ca 1 h. Kavla ut och fyll en pajform (ca 24 cm diameter). Lämna i kylskåp 15 minuter.
Baka i 180 grader i 20 min (med tex torkade kikärtor på smörpapper som tyngd). Ta bort bönorna och baka ytterligare 5-7 min tills skalet har fått färg och är torrt.

Fyllning
2 dl vispgrädde
80 g smör
1/2 vaniljstång eller 1/2 tsk äkta vaniljpulver
1 stor nypa havssalt (flingsalt)
170 g glykos (Dansukker gör en som inte är så dyr som på Apotek)
150 g råsocker eller ljust muscovadosocker
100 g mörk choklad av fin kvalitet (jag använder Valrhona Manjari)

Smält grädde, smör, vaniljstång, socker, glykos och salt i en kastrull. Koka till 113 grader. Rör ned chokladen. Häll i pajskalet och låt stelna i kyl.

Topping
Hacka 100 g pecannötter och rosta i panna. Lägg åt sidan.
Värm 100 g socker sakta i tjockbottnad kastrull eller stekpanna tills den är smält och gyllene. Häll i 1 tsk flingsalt, rör runt. Tillsätt pecannötterna och rör runt tills de är täckta. (Akta – hett, bränns lätt). Lägg på bakpapper och sprid ut. Bryt i bitar och toppa pajen med bitarna.

Servera smala bitar med en skarp kniv som har värmts under hett vatten.

LOADING..