Funderingar kring vin och pris

Sedan jag bytte yrke till vinskribent har det här med “ledighet” blivit lite svårt. Jag jobbar ju med den hobby jag tidigare passade på att utöva under lediga stunder… På juldagen började jag läsa Bacchus & Me av Jay McInerney (mest känd för boken Bright Lights Big City). Han rekommenderar bra viner, men inte i listform och aldrig med priset utsatt. Det är inspirerande läsning och jag vill smaka det mesta han skriver om.

T.o.m i grannlandet Norge tycker de att svenskar är förvånansvärt intresserade av pris och prisvärdhet när det kommer till vin, snarare än hur intressant och bra det är. Vi väljer en priskategori (under 70, under 90) och går ogärna utanför den. Även de som kan betala 350 kr för en flaska husets röda eller 35 kr för en latte går sällan över “sin” gräns och lägger till lattepengarna på en vinflaska (för att inte tala om hur få som är beredda att ge 350 kr för ett vin på Systembolaget).

Det är synd, på så många sätt. De stora vinupplevelserna ligger sällan under 100 kr i Sverige, där vinskatt, moms och hanteringsavgifter har tagit en stor del av kakan. Mellan 80 och 160 kr blir det en stor skillnad i kvalitet och inte minst “personlighet” hos vinerna. I andra länder är det inte lika hårt kopplat och jag lägger själv helst inte mer än 100 kr på en vardagsflaska.

Men, de flesta viner under 100 kr som har gått igenom Systembolagets nålsöga har en något gemensam stil och är sällan så inspirerande som en vinintresserad konsument skulle kunna önska. Ändå tar det emot att skriva om viner i de högre priskategorierna då det gör att man tappar större delen av de svenska läsarna.

Så hur ska jag göra? Som vinskribent i Sverige behandlar man antingen Systembolagets släpp och recenserar främst acceptabla, slätstrukna viner (“fynd”) under 100 kr eller på box till fredagsmyset. Eller så blir man betecknad som vinnörd och skriver inspirerande om fantastiska viner oavsett prisklass, för andra vinnördar.

Men måste det vara såhär? Idealet måste väl vara att skriva inspirerande, att dela med sig av passionen som driver oss som jobbar med vin (ja inte fasen är det för pengarnas skull vi gör det!!), men att inte utesluta “vanliga” konsumenter som är matintresserade och främst vill ha ett schysst vin till maten. Det är ju ER jag vill stimulera, inspirera och kommunicera med! Hjälp mig komma på hur!

 1. Varmt tack Jenny! Du har så rätt, och jag ska göra mitt bästa för att följa dina råd och skriva om det som är gott och inspirerar mig utan att tänka FÖR mycket på pris.
  Gott Nytt År!
  Erica

 2. Jenny skriver:

  Hej,
  Vilket bra inlägg och frågeställning! Älskar vin och mat och dricker mycket heller ett glas gott vin än tre minder bra. Alla måste börja förstå att bra vinner måste kosta och tar man bort alla svenska skatter kostar vinet inte så mycket! Skriv om alla vinner du tycker är goda, du vill att dina läsare ska prova och tänk inte på priset när du rekommenderar. I slut ändan är jag säker på att du kommer hitta en bra balans! Tack för en bra blogg!

 3. Kul med så många kommentarer och bra feedback! Hoppas på fler – då kanske jag/vi så sakterliga kan komma fram till en ny sorts vinjournalistik som inkluderar istället för att exkludera men utan att behöva sänka sig till att bara skriva om mest alkohol per krona och det billigaste acceptabla (istället för det roligaste till vettig peng… jag tänker på Chapel Hill – ska man rekommendera folk någonting gott att fira med kan det ju aldrig vara den. Se Anders Öhmans roliga/tänkvärda inlägg här: http://ohmansmatovin.com/2010/10/04/chapel-hill-sparkling-men-vad-i-hlvete/)

  Trevlig kväll gott folk!

 4. Sofia skriver:

  Kul med alla positiva kommentarer! Finare Vinare, instämmer helt. Alla fina ”prisvärda” viner man njuter av på semestern i Italien, Spanien osv. Var är de? Nej, istället ska SB hitta på viner. De ska vara nebbiolo från Australien, 100.00 flaskor för 79 kr eller chenin blanc från Argentina på tetra. Och till dig Ingrid; en stor eloge!
  Vi jobbar och kämpar vidare och hoppas på ett riktigt bra vinår 2013!
  /Sofia

 5. En väldigt intressant frågeställning, och bra initiativ att ta den debatten i det öppna (eftersom inga andra ”vinskribenter” gör det).

  1. bara rekommendera sådant man gärna själv vill dricka

  2. använda det egna sökandet som främsta motor i skrivandet

  3. föra in den kulturella, historiska och mänskliga kontexten

  3. inte utgå från SBs journalistprovningar

  4. förmedla kunskap om hur enkelt det är att beställa vin från duktiga handlare i EU och från andra aktörer än SB – ja rentav direkt från producenten.

  5. få folk att förstå varför och hur SB misslyckats med intressanta viner i lägre prisklasser. Europa är fullt av små producenter som gör bra viner mellan €5 och €15.

  Gott nytt 2013!

Comments are closed.

LOADING..