Bästa champagnen – Top 10 bubbel

Jag älskar champagne, och dricker helst ingenting annat än champagne till nyår, alla hjärtans dag, fest eller vardag. Champagne är utmärkt till mat, för att lyfta festen, och för att hjälpa dig ignorera att din kompis hånglar med din kille eller att middagen blev vidbränd i år igen (hur högljudd måste äggklockan vara för att jag ska lyssna??). Jag skämtar såklart, men det är alltid gott med champagne.

Utöver de tre champagner jag rekommenderade till jul kommer här en lista av utmärkta champagner som bör finnas på din Systembolagshylla. Mycket roligt gömmer sig i beställningssortimentet men det är för ont om tid för det för nyår. Har även tagit med tre mycket bra mousserande viner. Funkar utmärkt till midnatt när smaklökarna eventuellt har dimmats något efter ett par timmars ätande och drickande… Men unna dig att börja med äkta vara!

Mousserande:

1. BÄSTA BUBBEL: Langlois Crémant de Loire Brut 119 kr, nr 7404. 
Fin syra, med doft av citrusfrukt och röda höstäpplen. Den bästa mousserande i fasta sortimentet enligt mig (och enligt tjejerna i mitt vinnätverk Ambrosia som fick ge utslagsröst). Mycket elegant.

2. Cloudy Bay Pelorus, 119 kr, nr 7894
En nyhet i Systembolagets sortiment är det här fina mousserande vinet från Nya Zeeland. Doften påminner om rostade nötter och vinet är välbalanserat och mineralrikt elegant. Otroligt bra pris/prestanda.

3. Ferrari Brut 139 kr Norditalienskt lyxbubbel. Ingenting med bilmärket att göra, men visst är det kul att kunna ta med en flaska kvalitetsmousserande med just det namnet till en bilfantast?

Äkta Champagne:
BILLIGAST: Beaumont des Crayeres 189 kr – den enda vettiga champagnen under 200 kr. Fin nötighet, åt det mer smakrika hållet och helt klart äkta vara. Ingenting som får tårna att krulla sig men absolut intressant när plånboken begränsar spelutrymmet.

PRISVÄRD: Pierre Peters Cuvée de Réserve, 279 kr, nr 7350. Rodolphe Peters gör finfina Grand Cru-champagner som vi får till mycket bra pris här i Sverige. Elegant, fruktig champagne med inslag av grapefrukt och choklad. Satsa på magnumen för 599 kr som innehåller ett icke-deklarerat årgångsvin och är ett ”insidertips”.

PRISVÄRD: Launois Vintage 2005 Blanc de Blancs Brut, 299 kr, nr 7329
 En årgångschampagne på bara chardonnay med massor av nötighet och rostat bröd i doften till ett mycket attraktivt pris. Dessutom är flaskans design snygg.

MATVÄNLIGT GENERÖS: Bollinger Special Cuvée, 395 kr – klassikern jag aldrig blir besviken på. Lite fylligare champagne med fina bubblor, passar bra till hors d’oeuvres. Sverige är en av ”James-bond-champagnen” Bollingers största marknader. Har du gott om pengar, testa årgångsvarianten Grande Anné. Är du löjligt rik, leta reda på en flaska Bollinger Vieilles Vignes Francaises. Ring sedan mig. Tack.

KLASSISKT ELEGANT: Louis Roederer Brut Premiere, 349 kr. Snygg, elegant, balanserad. En perfekt start på en lyxig fest. Urtypen av snygg, klassisk champagne. Gräddig, nötig, äpplig med fin syra. Åh, nu blev jag sugen…


LYXIGT ÅRGÅNGSVIN FÖR CHAMPAGNEÄLSKARE: Henriot Millesime 2002 Brut 499 kr – generös, varmt inbjudande och härlig. Det är smörigt, krämigt med en fantastisk mousse, fin mineralitet och toner av rostade nötter genomskuret av syrans motsvarighet till en keramisk kockkniv. Vill gärna se Henriot i fasta sortimentet nästa år.

LYXIGAST: Krug – det finns bara en. Dyrt som skam men en upplevelse för varje vinälskare. Fyllig, komplex och rejäl. I en klass för sig… Krug Grande Cuvée NV 1399 kr.

PS Mina kollegor Sverige runt har gjort bra listor även de!
Här är en från Magnus Ericsson på Helsingborgs Dagblad. Kul att vi har valt helt olika viner!
Här är en från vinutbildaren och surfarduden (hehe) Anders Öhman med bra serveringstips.
Här är en stor lista i olika prisklasser från NWTs vinskribent Sofia Ander

 

  1. Hi all, here every person is sharing these knowledge, therefore it’s pleasant to read this website, and I used to go to see this blog daily.

Comments are closed.

LOADING..