Kola med whisky och kanel till madeira

Att koka kola är fantastiskt kul och lika doser frusterande. Blir temperaturen två grader för hög – som den ofta blir för mig för att jag gör tio saker samtidigt – så blir den livsfarlig för varje löst sittande plomb. Är temperaturen två grader för låg – som den blir när jag tappar tålamodet och häller upp den ändå – så får den inte den rätta segheten.

Till kola passar en söt madeira. Det är ont om bra madeira i Sverige, men till jul släpps några flaskor. En tydligt vinälskande anställd på mitt lokala Systembolag tipsade om Blandy’s Colheita Malvasia 2004 för 129 kr (det gjorde även Allt om Mat för årgång 2006). Eller varför inte en whisky? Jag är ingen whiskyexpert men dricker gärna en slurk av den tolvåriga Cardhu Single Malt som ett ex lämnade efter sig för ett par år sedan.

Än har du tid att koka en sats kola till julafton. Läs vidare så får du mitt favoritrecept för i år…

Pärlans Konfektyr Kolor, jazz och bakverk

I år bestämde jag mig för att det var ett yrkesmässigt mål att koka den perfekta kolan. Därför satte jag mig med superfina boken Kolor, Jazz och Bakverk från lilla 50-talsstylade konfektyrboden Pärlans som jag går förbi nästan dagligen. Ett sista-minuten tips på julklapp, kanske med en påse av deras goda kolor om du inte hinner koka själv?

Här är mitt favoritrecept från dem. Det finns ingen koppling mellan mitt val av kola, kolans namn och mina personliga fritidsnöjen. Det tänker jag hävda tills motsatsen bevisats.

På Kanelen (något förenklad eftersom jag har haft problem med karamelliseringen av sockret)

RECEPT
250 g Socker
170 g Glykos
2 dl Grädde
80 g Smör
1 Kanelstång
1/2 Vaniljstång (eller 1/2 tsk äkta vaniljpulver)
1/2 tsk Havssalt
0.5 dl Whisky
1 tsk Kanel, mald

Blanda alla ingredienser utom mald kanel. Koka till 124 grader eller tills det klarar kulprov. Ta från spisen, ta ur vaniljgstång och kanelstång, vispa i mald kanel, häll på bakpapper/plåt att svalna. Skär i bitar efter ett par timmar och vira i smörpapper.

Kola recept från Pärlans Konfektyr

 1. Hej!
  Sent omsider, men ändå: vad roligt att just det här receptet föll dig i smaken! Av de recept jag gjorde till boken var det här min favorit. Tillsammans med vaniljkolan med rosmarin och rostade hasselnötter blev det liksom en lite vuxnare kola som inte bara är söt och snaskig. Kul att du gillar boken!

 2. Kul att den blev bra – jag har varit riktigt dålig på rätt temperatur i år. Men en sats blev lysande och är redan uppäten 😉 God Jul!

 3. Petra skriver:

  Blev Sååå gott! I min receptbok får de heta Ericas kola 🙂

 4. Haussat? Ah, havssalt! Förlåt, 1/2 tesked. Ska fixa 🙂

 5. Petra skriver:

  Vilket gott recept! Ska genast prova! Men hur mkt haussat skulle det vara i? En halv vaddå?
  Väldigt inspirerande läsning!!!
  God jul

Comments are closed.

LOADING..