Goda välkomstdrinkar

Ett värdinnetips från mormor är att alltid ha välkomstdrinkar i vackra glas redo på en bricka när gästerna kommer. Då kan man fixa de sista detaljerna, sätta blommor i vatten eller desperat rädda steken som förkolnats i ugnen utan att gästerna behöver stå tomhänta. Få saker kickar igång en fest som champagne, men ibland vill man helt enkelt ha en drink.

Imorgon kommer lillasyster på besök för att pyssla med julgodiset. Då tänkte jag göra en saffransgul säsongsfavorit från några år tillbaka i tiden.

Absolut Bling-Out

Originalreceptet:
2 delar bra vodka
2 delar färskpressad citronsaft
1 del saffranssirap (recept nedan)
4 skvättar cointreau
2 skvättar apelsinjuice (gärna färskpressad utan bitar)

Saffranssirap: Ta 1 dl socker och 1 dl vatten, koka upp med ett paket saffran och kyl.
Skaka över is och servera i martiniglas.

Mitt recept, liiite mindre stark:
2 delar bra vodka
2 delar färskpressad citronsaft
1 del saffranssirap (recept nedan)
1 del cointreau
2 delar apelsinjuice (gärna färskpressad utan bitar)

Serveras på samma sätt. Eller häll över is i longdrink-glas och toppa med en liten skvätt mousserande vin.

Om du vill servera ett varmt alternativ till glögg, testa en något udda men värmande och god amerikansk klassiker:

Hot Buttered Rum (per kopp):

4-5 cl rom, helst mörk
1 dryg msk socker (rårörsocker, muscovado eller farinsocker)
1 krm malda nejlikor
1 krm kanel
Liten nypa riven muskot
2 tsk äkta smör
Hett vatten

Häll kryddor, rom, socker och smör i en kopp eller ett värmetåligt glas. Häll på hett vatten. Rör om. Dekorera med en kanelstång, några hela nejlikor och kanske lite apelsinskal och servera omgående.

 

LOADING..