Bästa champagnen till jul (& nyår!)

För en komplett top-10-lista på mousserande och champagne till nyår läs här. Nedan följer tre champagnefavoriter till jul och nyår.

Julstöket började för länge sedan hos mig. Inte på det “vanliga” sättet med shoppinghets och barrande gran – vi har nämligen gjort oss av med familjejular. När jag växte upp firade vi oftast jul utomlands på något av föräldrarnas reportageresor, med en kulört ljusslinga i närmsta palm och en marzipangris som enda rekvisita. När min syster och jag kom tillbaka till Sverige, där vi inte bott på många år, ville vi ha traditionell jul. Mamma och pappa slog bakut och får nu fira på egen hand. Själv bakar jag pepparkakor, lägger in sill och kokar helt sjuka mängder kola. Fast i år är jag nog lite för stressad ändå och har bett lillasyster att vi ska dra ned på det hela. Hennes svar var ”så länge vi behåller champagnen och apelsinerna så får du göra vad du vill!”

Champagne till julafton

En tradition som följde med hem efter några år i Frankrike var nämligen att dricka champagne på julafton. Tala om att ta udden av julstressen! Champagne, med sin höga syra, är dessutom ett fräscht komplement till fet mat och till fiskrätterna på julbordet. Till sötare sillar, som senapssill, passar den inte lika bra (det blir lätt surt), men till mina favoriträtter Janssons Frestelse och varmrökt lax med örtsås är det jättegott. Champagnen får gärna vara lite fylligare för att klara av maten. Kanske dags att knäcka den där flaskan som har legat ovanpå kylskåpet ett tag nu?

Champagne till nyår

Här är tre förslag på äkta champagne till julbordet – eller innan! En mini-topplista med champagne helt enkelt. De fungerar såklart lika bra till nyår, men jag utlovar fler champagnetips innan dess.

1. Champagne Henri Giraud “Hommage á Francois Hémart”, 399 kr, nr 91118 var “skrällen” i Systembolagets exklusiva decemberlansering. Om du inte bor vid en av de större Systembolagen kan du beställa den utan kostnad till din butik. En fyllig champagne med massor av härlig äppeldoft och varma rostade nöttoner.

2. Leclerc Briant “Les Crayères” Premier Cru, 329 kr, nr 7408. Den största biodynamiska (”super-ekologiska”) producenten i Champagne som köptes upp av champagnehuset Louis Roederer tidigare i år. Vingårdarna ligger i fina Premier Cru-lägen. Champagnen är mycket torr, vackert guyllengul och med elegant blommighet.

3. De Saint Gall Premier Cru Extra Brut Blanc de Blancs, 259 kr, nr 7885. De Saint Gall är ett stort kooperativ som håller bra kvalitet och attraktiva priser. Den här champagnen är gjord på bara chardonnaydruvor och med extra lite tillsatt socker. Supertorr men fortfarande fyllig, härlig näsa och fin nötighet. Lite nouggat- och apelsintoner som passar julen.

 1. (kan också lägga till: det finns flaskvariation, ibland kan en flaska vara skadad utan att uppvisa tydlig kork. Om vi är många som provar kan någon med tidigare anteckningar ibland se att de var mycket mer positiva förra gången och då sluter vi oss till att flaskan har någon defekt. Är man ensam provare eller liten grupp som provar den sagda flaskan för första gången är det svårare att upptäcka.)

 2. Hej Erik!
  Ja det är spännande hur stor skillnad vi har på smaklökar och preferenser. I våras, tillexempel, släppte systembolaget en Morgon från Lapierre. Som jag minns det blev den hyllad av ett par recensenter och fick bottenbetyg av andra. Om du läser i debattråden här (http://vinare.blogspot.se/2012/03/fv-recenserar-recensenterna-2_31.html) ser du både representanter för en av sveriges största importörer, en ledande krögare, journalister, skribenter och vinälskare diskutera och ibland ha HELT olika åsikter. Jag sitter ofta på journalistprovningar och tycker motsatsen av vad, ofta äldre manliga, kollegor gör. Ålder, kön, preferenser, typ av skolning etc: allt påverkar!

  Just Les Crayères är lite speciell och påminner mer om en ekad chardonnay än vissa krispigt klara champagner. Francois Bedel är liknande tung och annorlunda producent men i min syn mycket bra. Jag kommer med en större champagnelista (inför nyår) under dagen!

  Hälsningar, Erica

 3. Jag har (ännu inte) hunnit dricka några av dessa. Men jag tycker att det är intressant hur subjektivt det kan vara med vin i allmänhet och kanske champagne i synnerlighet.

  För är det inte samma Leclerc Briant “Les Crayères” Premier Cru som i Mat och Vins app till iphone får omdömet ”Jordigt, stalligt och klart osunt med stum frukt” samt kommentaren ”Häll ut”?

  Samma publikation och två helt motsatta utlåtanden. Känns av den anledningen väldigt spännande! På vinst eller förlust…

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..