Det är snart påsk och jag funderar som mest på vad det blir för påsköl till påskbordet och vilket vin jag ska välja till påsklamm. Är ju galen i lamm, med färska örter och vitlök, tillagat låååångsamt i ugn. Men i år tänker jag även mycket på ost.

Som ni kanske har märkt har jag inte skrivit här på ett tag. Det är för att jag har förhandlat om att bli vinexpert för den nya sajten Älskade Ost, om (föga förvånande) ost.

Från och med nu kommer jag skriva om ost och vin i kombination på Älskade Ost minst en gång i veckan. Hoppas få se er även där! Börjar med en urgod pecorino till samma härliga chianti som får matcha mitt påsklamm. Sedan finns ett inlägg om hur osten och Frankrike bidrog till mitt yrkesval som vinskribent. Dessutom ligger här ett förslag på ett riktigt gott påsköl som passar alldeles förträffligt till påskmat och till en vällagrad gouda på fruk- och nötbröd.

Påsköl ost Gouda bröd uppifrån horisontal Erica Landin

På min gamla blogg, twosisterswinetripping.com, kommer jag skriva mer generellt om vin, på engelska, så länge tills jag valt en ny plattform. Det är där jag kommer skriva mer om min nya bana – har nämligen ansökt till vinmakarprogrammet på UC Davis i Kalifornien! Vill dessutom göra vin igen i höst och kanske skriva en bok över sommaren. En novell, i vinmiljö. Stay tuned!

Jag tackar varmast för de här fina åren på Allt om Mat och hoppas ni följer med mig framöver på min resa genom vinvärlden!
Glad påsk och kramar,
Erica

  1. Fortsatt all Lycka till med Dina värv !

  2. Ingrid skriver:

    Hej!
    Ser fram emot att följa ditt skrivande på andra ställen i den digitala världen, lycka till och fortsatt glad påsk!

Comments are closed.

LOADING..

Elegans och attityd – Sveriges nya Master of Wine

Louise Sydbeck är Sveriges nyaste Master of Wine. Det är en prestigefylld titel som väldigt få har – bara 318 personer i världen. I Sverige har vi nu tre. De första två, Ulf Sjödin MW och Madeleine Stenwreth MW, har jag haft förmånen att lära känna som lärare på Diplomaprogrammet på Grythyttan. Louise, som blev kvinna nummer 100 att klara slutexamen, fick jag nöjet att träffa idag. Hon har både elegans och attityd och en sjusärdeles målmedvetenhet!

Louise Sydbeck MW

Louise är bosatt i Frankrike sedan 1996. Idag kom hon till Stockholm för att ge en presentation om MW-programmet på Kvinnliga Vinmakardagen (som arrangeras av importören Terrific Wine för tredje året i rad). Hon ville inspirera åhörarna att våga sikta på den notoriskt svåra men givande utbildningen.

Det är bara 10% som klarar tentan efter 5-6 år så de flesta sitter examen flera gånger även om inte ens det är något garanti för att få ett godkänt betyg i slutändan.

–Drivkraften bakom måste vara verklig passion, man gör det inte för att nå en titel, förklarar Louise.
–Att få min MW var lika stort som att få barn eller gifta sig, säger hon och berättar att det har varit hennes stora mål i många, många år och att hon har studerat för sin tenta i sex år.

–Jag gillar inte titeln “Master” för man kan inte bemästra vin. Men examen är jättesvår och den tvingar dig att plugga riktigt på djupet, berättar hon.
Man ska helt enkelt förstå alla aspekter av vinbranschen inklusive business, vinodling, kvalitetskontroll, prissättning, vinmakarkemi… Och blindprovning!

Vi fick testa en blindprovning ”MW Style” med Louise. Det var svårt men givande. En Master of Wine beskriver nämligen inte i första hand hur vinet smakar och doftar utan varför de sensoriska egenskaperna pekar på att det är ett visst vin i glaset och hur doft, smak, färg och struktur ger insikt i hur vinet har gjorts. Var det friska druvor eller inte, aromatisk jäst eller neutral jäst, hur länge kan vinet ha jäst med skalen, har det skördats tidigt eller sent… En Master of Wine kan alltså utläsa otroligt många saker bara genom att blindprova.

Jag blev inspirerad och känner helt klart suget att plugga igen. Däremot lutar jag personligen åt annat håll. Det finns nämligen en vinmakarutbildning på distans på UC Davies och ni vet ju hur förtjust jag blev i att göra eget vin!!

LOADING..

Det är väldigt sällan jag gör någonting specifikt för att vara schysst mot en vinimportör – mitt jobb går ju ut på att kritiskt granska utbudet för mina läsares skull. Men idag fick jag ett mail från en importör som, på grund av Systembolagets lite speciella fördelingsmodell, håller på att tappa sin placering i vissa butiker. Vanligtvis skulle jag inte bry mig nämnvärt men nu råkar det vara en av mina absoluta favoritchampagner från de större husen. Jag tycker hela landet ska ha tillgång till den, på hyllan.

3998

Jag har skrivit flera gånger om Champagne Louis Roederer och intervjuat deras duktige chefsvinmakare Jean Baptiste Lecaillon. Huset har många odlingar som är biodynamiska och ”JB” som han kallas har verkligen testat vetenskapligt genom blindprovningar för att komma fram till vilka vingårdslägen som ska vara konventionellt odlade, ekologiska eller biodynamiska. Det är imponerande.

JB Lecaillon Roederer Champagne copy

Chefsvinmakare JB Lecaillon

Roederers standardchampagne, Brut Premier, är kanske det mest säkra kort jag vet i champagneväg. Det är en stil som är perfekt pigg som aperitif men fortfarande har lite kropp och som jag har druckit med behållning till fisk med gräddig citrussås och till kycklingsallad. Fylligare och krämigare än många champagner som jag skulle uppfatta som lite tråkigare utan att övergå i den superkraftiga stilen (som jag förvisso också gillar men som är lite mer krävande). Den är vackert gyllene med fina bubblor och en snygg, elegant flaska. Utmärkt balans i dosagen (sötman) – torrt men gott. Huset är fortfarande familjeägt vilket jag gillar.

IMG_3653

Ovan: delägare och VD Frédéric Rouzaud

Lyxig, elegant, balanserad, snygg… Jag älskar många champagner men om det är en som jag automatiskt tänker på som fungerar lika bra för champagnenördar som för nybörjare för att fira eller för att lyfta en grå måndag (idag???) så är det Roederer Brut Premier. Visst, den är inte billig, 399 kr, men ändå väldigt prisvärd. Det är en kvalitetsprodukt. Jag gillar HM och Zara också men ska jag ha någonting steget bättre vet jag att jag måste lägga på några kronor. Samma gäller champagne.

Så dagens plan är att överraska kärleken med lite bubblor när han kommer hem från jobbet. För vem förtjänar inte lite champagne såhär i slutet av vintern. Ett vackert glas, lite snacks och en flaska i ishink. #räddaroederer och rädda min måndag 🙂

 

 

  1. PS I have Advil if you want to keep going? 😉

  2. No not at all, I know you know my stand 🙂 It just gave me a perfect excuse to rant 🙂

  3. Erika, I know you are against the mass produced rubbish, so if I inferred differently then of course it was not my intention. We have tried on numerous occasions (and still try on a regular basis and will keep on trying) to interact with the only shop in town. But after a while of beating your head against a brick wall, you get a headache…

  4. Awesome comment Olly! The importer is not at fault (must have been Google Translate) but the way the Systembolaget listings work, if you drop your sales a bit, you move categories and all of a sudden you are in way fewer stores. Fewer stores mean even lower sales, and thus the evil cycle continues.

    But you are even MORE wrong in the second statement – I’m livid about the frankenwines. Secretly plotting ways to take them down. Some of the problems with Systembolaget are system errors. Most could be ratified (ie ”we can’t buy small volumes because people get upset when the wines run out right away” can be solved by making little purchases ALL OF THE TIME until there is a constant flow of interesting small producer wines maybe not bought through blind tastings but through direct purchase decision based on quality/style/reputation). Some problems are individuals who decide they don’t want to listen/talk (though there are still a few people I really respect in that organization). But in general, Systembolaget is acting like a big bully with much too little interest in listening to the importers. Unfortunately, their stubbornness (and unwillingness to take responsibility!) is a big part of the reason we are overflowing with crappy, created wines with no soul but lots of sugar and marketing muscle.

    The importer you work for, Wine Trade, is a force for good wine. I just wish you guys didn’t hate the monopoly so much because most of my readers can’t get a hold of almost any of the excellent wines you import 🙁 Still, thanks for working to make ”Vinsverige” just a tad brighter.

  5. Firstly, if Systembolaget are the ones stupidly taking the listing of this very good wine away from their stores, why is it the importers fault (maybe my google translate misplaces the emphasis?) Secondly, it is a shame that it takes them messing with one of your favourite champagnes to get you going, rather than their pathetic listing practices of mass produced, manipulated Franken-wines. They show total disinterest in interacting with the better importers who are knowledgable in fields that they clearly don’t understand and a lack of willingness to help people genuinely interested in wine source anything close to the wines they deserve. Hence people buy these kind of wines on the internet… This is before even starting on their catastrophic handling of the whole Swedish microbrewery sourcing. Either way, nice piece ; )

Comments are closed.

LOADING..